Home » Ondernemersnieuws » financiën » Snel rijk worden als ondernemer?

Snel rijk worden als ondernemer?

Geplaatst in: financiën, zzp

Ondernemerschap wordt vaak geassocieerd met succes, welvaart en rijkdom. Voor sommigen is het dan ook dé reden om een eigen bedrijf te starten. De cijfers tonen aan dat rijk worden niet het eerste is waaraan je moet denken bij het ondernemer worden. Maar het kan natuurlijk wel. Doorgroeien en mensen in dienst nemen is dan meestal het beste recept.

Zzp’er verdient minder dan werknemer

Het CBS heeft becijferd dat het persoonlijk inkomen van zelfstandigen in 2014 gemiddeld 38 duizend euro per jaar was. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zaten daar net onder met 34 duizend euro. Zelfstandigen met personeel (zmp’ers) verdienden gemiddeld meer met 51 duizend euro. De topverdieners onder zelfstandigen zijn de directeur-grootaandeelhouders (dga’s) met 67 duizend euro. Ter vergelijking: het gemiddeld persoonlijk inkomen van werknemers was in datzelfde jaar 39 duizend euro.

Best en slechtst verdienende sectoren

Zzp’ers verdienden het meest in de financiële dienstverlening. Zij worden op afstand gevolgd door zzp’ers in de zorg. Het minst wordt verdiend in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige diensten. Zelfstandigen met personeel verdienden het meest in de gezondheidszorg, gevolgd door de financiële dienstverlening.

Pas op valse beloftes

Er zijn talloze websites die je beloven dat je als zelfstandige in no-time rijk kunt worden. Die belofte is vals. De enige die er aan verdient is de eigenaar van de site zelf. Zo kun je soms een e-book kopen (altijd met korting) of zelfs een cursus aanschaffen (met nog veel meer korting). Laat je niet niet in de maling nemen. Je hebt er misschien wel wat aan, maar niet meer dan aan het lezen van een goed boek. Als dat je bedoeling is, ga je gang. Maar als je echt ondernemer wilt worden en minimaal een modaal inkomen wilt verdienen, dan moet je daar echt meer voor doen.

Rijk worden of bijstand

De verhalen over ondernemers die heel snel heel rijk zijn geworden zijn vaak wel waar. Met onthoud dat het uitzonderingen zijn en die duiken in ieder verhaal weer op. ‘Doe als Mark Zuckerberg’, zoiets. De realiteit is dat er meer zzp’ers niet voldoende verdienen om van te leven en dat ze afhankelijk zijn van hun partner of van de bijstand voor zelfstandigen.

Gelukkig lukt het de meesten wel om een inkomen te verwerven dat er toe doet. Maar zeker als zzp’er overstijgt dat maar zelden het inkomen van een werknemer. Snel rijk worden? Laat dat niet de reden zijn dat je een eigen bedrijf start!