Werk jij als ZZP’er vooral aan tijdelijke projecten op locatie bij klanten? Dan heb je waarschijnlijk nogal een wisselende mobiliteitsbehoefte. De ene keer kun je erheen met de fiets, de andere keer ben je er het snelst met het openbaar vervoer, en weer een andere klant kun je het gemakkelijkst met eigen vervoer bereiken. Maar wat doe je dan in het laatste geval als je zelf geen auto hebt of deze niet zakelijk wil gebruiken? Operational lease is niet mogelijk voor korte tijd. Een auto huren voor wat langere tijd is erg prijzig. Shortlease biedt precies dat wat je zoekt als ZZP’er: financieel aantrekkelijk geprijsd vervoer voor kortere tijd.
1. Kortlopend contract
De looptijd van short lease kan variëren van een maand tot maximaal twee jaar. Zo kun jij een voertuig leasen voor enkel de benodigde tijd, en zit je niet gelijk jaren aan (de financiële verplichting bij) een operational leasecontract vast.
2. Flexibele inlevertermijn
Bij shortlease heb je vaak de mogelijkheid om na afloop van de minimale leaseperiode zelf te bepalen wanneer je het voertuig inlevert. Een shortleasecontract afgesloten voor een half jaar, maar loopt het project nog een maand uit? Geen probleem.
3. Geen investering nodig
Vooral beginnende ZZP’ers hebben vaak niet veel bedrijfsvermogen. Iets dat wel nodig is als je een zakelijke auto zelf zou willen aanschaffen. Startkapitaal is niet nodig bij shortlease, je betaalt gewoon iedere maand hetzelfde maandbedrag. In een eerder artikel schreven we al meer over de overweging een auto te leasen of te kopen als ondernemer.
4. Overzichtelijke kosten
Als ZZP’er wil je altijd precies weten waar je financieel aan toe bent. Waarschijnlijk heb je immers geen buffer om grote onvoorziene uitgaven opeens op te moeten vangen. Met de aanschaf van een eigen bedrijfswagen loop je wel risico op onvoorziene kosten. Je weet nog niet wat de restwaarde van het voertuig zal zijn, en bovendien kunnen in de toekomst verzekeringspremies en wegenbelasting stijgen. Nog een voordeel van short lease: het maandbedrag blijft altijd gelijk, dus je komt nooit voor verrassingen te staan.
5. Het bestickeren van een leaseauto is meestal toegestaan
Door je leaseauto te bestickeren zorg je voor een representatief uiterlijk, en kun je ook nog gelijk reclame maken. Meestal mag je een auto die je leaset door middel van short lease voorzien van bestickering, zolang deze maar weer verwijderd is bij het inleveren en de auto er geen schade door heeft gekregen.
6. Shortlease is ook privé mogelijk
Als je de zakelijke auto met een shortleasecontract ook privé wil rijden maar geen bijtelling wil betalen, kun je het contract privé afsluiten. Voor de zakelijk gereden kilometers declareer je dan negentien eurocent per kilometer. Er zijn geen verdere fiscale mogelijkheden om je winst te verlagen. Omdat er geen sprake is van een vast werkadres, mag je ook woon-werkverkeer als zakelijke kilometers rekenen.
7. Onderweg met een uitgebreide autoverzekering
Als je zelf de keuze had, zou je misschien je zakenauto minder uitgebreid verzekeren om zo te besparen op de kosten. Maar wat dan als je eens betrokken raakt bij een ongeval? Een shortleaseauto is altijd voorzien van een allrisk verzekering, waardoor je geen risico loopt op schadekosten. Heb je een schade die niet te verhalen is op een andere persoon? Dan kan het wel zijn dat je eigen risico moet betalen.
8. Geen verlies van schadevrije jaren autoverzekering
Leaseauto’s staan op naam van de leasemaatschappij. Als persoon zul je daarom geen schadevrije jaren opbouwen. In het verleden vervielen vaak al na een jaar de opgebouwde jaren, tegenwoordig wordt meestal een termijn van drie jaar gehanteerd. Omdat een shortleasecontract een kortere looptijd heeft, loop je geen risico op het verlies van schadevrije jaren, zolang je maar binnen drie jaar weer een autoverzekering op je naam hebt staan.