Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Schoonmaken op kantoor: waar moet je op letten?

Schoonmaken op kantoor: waar moet je op letten?

Geplaatst in: algemeen

Al meer dan een jaar houden de coronamaatregelen ons land in een stevige greep. Intussen in de vaccinatiecampagne echter wel vol op gang gekomen. Er wordt verwacht dat binnen enkele maanden alle volwassen Nederlanders die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Hierdoor kunnen langzaamaan versoepelingen doorgevoerd worden. Maar omdat de situatie rondom het coronavirus nog steeds zorgelijk blijft, geldt momenteel nog steeds het advies zoveel mogelijk thuis te werken. Op termijn zal het echter ook weer mogelijk zijn (gedeeltelijk) op locatie te werken. Waar moet je allemaal op letten bij de schoonmaak van kantoor als je medewerkers daar weer komen werken?

Weer even wennen op kantoor

Het afgelopen jaar hebben veel mensen gehoor gegeven aan het dringende advies zoveel mogelijk thuis te werken. Hoewel het voor velen even wennen was aan de veranderde dagelijkse routine, hebben de meesten nu hun draai gevonden. Thuiswerken is veelal positief ervaren, maar direct contact met collega’s en medewerkers werd toch ook wel gemist. Binnen veel ondernemingen zal daarom een hybride werkvorm ontstaan, waarbij mensen gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op locatie.

Omdat het wel weer even wennen zijn met al die medewerkers op kantoor, is het belangrijk bepaalde zaken niet te vergeten. Heb je een klein kantoor, en regelen jullie het schoonmaken daarvan zelf? Vergeet dit dan vooral niet grondig te doen, omdat hygiëne een grote rol speelt bij de verspreiding van het virus. Waar moet je allemaal aan denken bij die schoonmaak?

Sanitair reinigen en checken

De hoogste prioriteit ligt bij een onberispelijke hygiëne in de toilet- en wasruimtes. Dat was overigens ook het geval zonder een verhoogd risico vanwege verspreiding van het coronavirus. Nu mensen zich echter nog veel bewuster zijn van de hygiëne, moet er echt volgens de hoogste hygiënestandaarden worden schoongemaakt. Maak het sanitair regelmatig schoon, en hang aanwijzingen op over het correct wassen van je handen. Zorg voor dispensers in overvloed met handdoeken zodat medewerkers hun handen goed kunnen drogen. Vergeet daarnaast natuurlijk ook niet te zorgen voor voldoende zeepdispensers (die je bij 123toilet kunt kopen bijvoorbeeld) en plaats extra ontsmettingsstations.

Deurklinken reinigen

Om verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk dingen kunnen doen zonder dat ze iets aan hoeven te raken. Deuren openen gaat echter moeilijk zonder contact. Zorg daarom dat deurklinken of drukknoppen om deuren te openen vaak gereinigd worden.

Keuken en lunchruimte opruimen en reinigen

Van het coronavirus is vooral bekend dat het zich verspreid via kleine druppeltjes. Omdat deze ook vooral op vuile vaat kunnen zitten, is het belangrijk de keuken en eventuele lunchruimte iedere dag goed op te ruimen en te reinigen. Neem daarom dagelijks het aanrecht af, en zet de vaatwasser aan en leeg deze weer. Heb je een lunchruimte, reinig dan ook de tafels daar iedere dag grondig.

Verdere schoonmaakwerkzaamheden

Tot slot zijn er ook nog enkele zaken die niet zozeer gerelateerd zijn aan extra hygiëne in verband met corona, maar wel voor een schoon en net kantoor zorgen. Stofzuig of dweil regelmatig de vloeren, en vergeet ook niet de entreemat te stofzuigen. Door daarnaast de vuilnisbakken te legen, voorkom je nare geurtjes en ongedierte.

Succes met schoonmaken!