Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Schadevrije jaren bij een leaseauto: zo werkt het

Schadevrije jaren bij een leaseauto: zo werkt het

Geplaatst in: mobiliteit

Rijd je een leaseauto? Dan staat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Officieel bouw je dan geen schadevrije jaren op. Op een gegeven moment stop je misschien met leasen, maar kun je dan alsnog korting krijgen op de premie van je nieuwe autoverzekering? En als je de omgekeerde weg bewandelt (van eigen auto naar lease), kun je je eigen schadevrije jaren dan gebruiken om een lagere leaseprijs te krijgen? Independer legt voor beide situaties uit hoe het zit.

1. Van leaseauto naar eigen auto

Als je een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of je werkgever. Officieel bouw je dan geen schadevrije jaren op. Maar als je stopt met leasen, ontvang je wel een leaseverklaring van de maatschappij. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Ga je een eigen auto kopen en verzekeren? Dan kan je nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren hij jou geeft. En of je dus korting op de premie voor je autoverzekering krijgt. Dit verschilt per autoverzekeraar.

Minder schadevrije jaren dan gedacht
Op je leaseverklaring staan alle schades die je met je leaseauto hebt geclaimd. Houd er rekening mee dat een leasemaatschappij voor iedere kras schade claimt. Het kan dus zijn dat je meer schadeclaims op je leaseverklaring hebt staan, dan wanneer je een eigen auto hebt en niet elke schade claimt. Hierdoor kan het aantal schadevrije jaren lager uitvallen. Reken jezelf dus niet rijk.

2. Van eigen auto naar leaseauto

Ga je een auto leasen? En heb je eerder schadevrije jaren opgebouwd? Bij sommige leasemaatschappijen kun je deze jaren meenemen en bieden ze je een lagere leaseprijs. De leasemaatschappij checkt dit aantal schadevrije jaren in de Roy Data database. Andere aanbieders rekenen aan alle bestuurders dezelfde premie.

Schadevrije jaren blijven drie jaar geldig
Stap je binnen drie jaar over van een eigen auto naar een leaseauto? Dan blijven je schadevrije jaren drie jaar geldig. Koop je na de leaseauto binnen die drie jaar weer een eigen auto? Dan nemen de meeste verzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren over. Je krijgt daarmee korting op je premie. Na drie jaar – zonder eigen auto en autoverzekering – gaan de opgebouwde schadevrije jaren verloren.