Home » Ondernemersnieuws » verzekeringen » Schadeverzekeringen voor zzp’ers: welke verschillende verzekeringen zijn er?

Schadeverzekeringen voor zzp’ers: welke verschillende verzekeringen zijn er?

Geplaatst in: verzekeringen

Je moet er als ondernemer niet aan denken, dat de toekomst van je bedrijf in gevaar komt door fouten, schade aan andermans eigendommen, diefstal, enzovoorts. Verschillende zzp verzekeringen maken dat je jezelf als ondernemer goed kunt beschermen tegen de risico’s die je bij de uitvoering van je werkzaamheden loopt. Welke verzekeringen voor zzp’ers heb jij reeds afgesloten? Bij het afsluiten van schadeverzekeringen is het belangrijk om te begrijpen dat privé afgesloten verzekeringen geen enkele dekking bieden. Een persoonlijk afgesloten rechtsbijstandverzekering kan bijvoorbeeld niet worden ingezet voor je onderneming.

In Nederland is het niet verplicht om verzekeringen af te sluiten als ondernemer. Je betaalt enkel een verplichte premie voor de volksverzekeringen. Deze premie wordt bepaald op basis van je aangifte inkomstenbelasting en hangt daarmee samen met je inkomen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers

Een aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar voor ondernemers. Er kan bij de uitvoering van werkzaamheden iets fout gaan. Wanneer deze schade op je onderneming verhaald wordt, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo’n geval de dekking die je wenst. Het gaat hierbij onder meer om schade aan personen en schade aan andermans spullen. Ook financiële schade is vaak gedekt met deze verzekering.  

CAR-verzekering voor bouwbedrijven

Aanvullend op een aansprakelijkheidsverzekering, zou je als bouwbedrijf een CAR-verzekering af kunnen sluiten. Deze partij beschermt alle betrokken partijen op de bouwplaats. Schade die gedekt wordt betreft vaak materiële schade bij de uitvoering van bouwprojecten. Deze schade kan het gevolg zijn van een brand, storm of bijvoorbeeld diefstal. Ook schade die voortkomt uit een constructiefout is gedekt vanuit de CAR-verzekering.

Verschil met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zoals deze reeds beschreven werd, zou je ook voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunnen kiezen. Deze verzekering dekt schade welke voortkomt uit beroepsfouten. Denk bijvoorbeeld aan een juridisch advies wat je hebt uitgebracht en vervolgens leidt tot financiële schade bij de partij aan wie je dit advies hebt uitgebracht. Vaak wordt gekozen voor ofwel een beroeps-, ofwel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf

Er kunnen conflicten ontstaan met klanten, zakenpartners en bijvoorbeeld medewerkers. In een dergelijke situatie wens je mogelijk juridisch advies. Zelf een advocaat of jurist inschakelen brengt in de meeste gevallen bijzonder hoge kosten met zich mee. Daarbij hebben de meeste ondernemers te weinig juridische kennis om te kunnen bepalen wat hun kansen in een bepaalde zaak zijn. Door voor een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven te kiezen, ben je beschermd tegen deze hoge kosten. Ook wanneer je door een andere partij wordt aangeklaagd voor bijvoorbeeld schade die je hen hebt toegebracht.

Bescherming van je bedrijfswagen en inventaris

Veel ondernemers hebben hun eigen bedrijfswagen(s). Zorg dat ook deze voertuigen goed gedekt worden tegen schade. Je wilt voorkomen dat je tegen hoge kosten aanloopt door bijvoorbeeld een ongeluk, een inbraak in de bedrijfswagen, enzovoorts. Met name de bedrijfsauto’s van bijvoorbeeld bouwbedrijven zijn een geliefd doelwit onder inbrekers. Mede door het feit, dat er vaak waardevolle gereedschappen in deze bestelwagens liggen. Kies voor een WA-verzekering, een verzekering met beperkt casco of een allrisk verzekering.

Verzekering voor je inventaris

Vergelijkbaar met een verzekering voor je bedrijfswagen, is ook de verzekering voor je inventaris op de werkplaats of in je bedrijfspand. Houd er rekening mee dat sommige onderdelen van de inventaris bij een kantoor aan huis mogelijk onder je persoonlijke inboedelverzekering vallen. In de polisvoorwaarden van je verzekering lees je hier vaak meer over.