Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Sanitaire voorzieningen op kantoor: 3 tips

Sanitaire voorzieningen op kantoor: 3 tips

Geplaatst in: huisvesting

Veel ondernemers besteden veel aandacht en geld aan de inrichting van een kantoor. Vaak wordt hierbij echter voorbij gegaan aan ‘het kleine kamertje’. Onterecht. Want hoewel het misschien niet de meest inspirerende plek op het werk is, moet je de inrichting van een toilet zeker niet onderschatten. Niet alleen als het gaat om hygiëne, maar ook als het gaat om de plaatsing en het voorkomen van problemen zoals lekkage of verstopping. Hieronder lees je vijf handige tips om ook het toilet een fijne plek te laten zijn op kantoor.

1. Hoeveel en waar?

In het verleden was het wettelijk verplicht minimaal een toilet te hebben voor 15 medewerkers. Vandaag de dag is de richtlijn vager. Werkgevers moeten nu namelijk ‘voldoende’ toiletten hebben. In de praktijk komt het erop neer dat bij vijftien medewerkers een extra toilet wel handig is. Heb je meer dan tien medewerkers van hetzelfde geslacht? Dan is het raadzaam om aparte toiletten te maken. Voor de heren kan het ook gedeeltelijk om urinoirs gaan.

En dan nog wat meer over de locatie. Als ondernemer is het belangrijk om medewerkers de nodige privacy tijdens een toiletbezoek te gunnen. Zorg er dus voor dat de sanitaire voorzieningen in een aparte ruimte geplaatst zijn. Zo heeft niemand last van elkaar, of van geluiden of geuren.

2. Aandacht voor hygiëne

Je wil dat medewerkers in een schone omgeving naar het toilet kunnen. Hygiëne is daarom het belangrijkste aandachtspunt bij toiletten. Hierbij gaat het zowel om de algemene als persoonlijke hygiëne. Zorg er daarom altijd voor dat er wc-borstels zijn. Laat het mensen het ergens noteren of melden als je bijvoorbeeld nieuwe zeep of vuilniszakken kopen moet. Vergeet daarnaast ook niet altijd een ruime voorraad poetsrollen te hebben.

Ook voor het schoonmaken van de toiletten zijn geen strikte richtlijnen. Over het algemeen is het wel zo fris om minimaal een keer per week de toiletten schoon te maken. Of vaker, als er klanten of leveranciers op bezoek komen. Voor veel kleinere ondernemingen kost het te veel om dit uit te besteden. Het is echter ook prima zelf bij te houden. Zeker als je medewerkers er in de toiletten op wijst hun handen te wassen na een bezoek en geen dingen door te spoelen die verstoppingen kunnen veroorzaken.

3. Laat regelmatig onderhoud uitvoeren door een loodgieter

En om op die verstoppingen nog even verder in te gaan: een regelmatig bezoek tot slot van een loodgieter is zeker geen overbodige luxe. Zelfs als er niet al te veel gekke dingen in de afvoerbuizen terecht komen is het goed deze bijvoorbeeld een keer per jaar onder hoge druk te laten reinigen. Dit maakt de kans op toekomstige verstoppingen een stuk kleiner. Toch een (acuut) sanitair probleem? Zorg ook voor die gevallen dat je altijd het telefoonnummer van een lokale loodgieter, zoals een loodgieter in Amsterdam, bij de hand hebt.