Home » Ondernemersnieuws » horeca » Restaurant veilig inrichten bij opening tijdens corona

Restaurant veilig inrichten bij opening tijdens corona

Geplaatst in: horeca

Nu het coronavirus heerst, moet er op verschillende locaties rekening worden gehouden met de vastgestelde maatregelen. Als de restaurants in coronatijd open mogen, is het uiteraard nog altijd van belang om veiligheid te kunnen garanderen en dus om de zaak coronaproof in te richten. Heb je een restaurant en ben je benieuwd hoe je dat het best aan kunt pakken? We zetten verschillende handige tips voor je op een rijtje, waarin je er meer over leest.

Routes markeren

Een van de belangrijke maatregelen rondom het coronavirus is het houden van afstand. Als restauranteigenaar ben je hierin ook verantwoordelijk voor je klanten: je moet ervoor zorgen dat ze voldoende afstand van elkaar kunnen houden in jouw zaak. Het helpt daarbij om routes aan te geven: zo weet men beter hoe zich te moeten bewegen door de ruimte. Denk aan een vloersticker waarmee de looprichting wordt aangegeven richting de ingang. Bij de uitgang kun je eenzelfde sticker plaatsen. Zo houd je dit gescheiden van elkaar. Plak verder bijvoorbeeld markeringstape op de vloer, om vakken mee te maken voor meer duidelijkheid binnen je zaak.

Indeling van je restaurant

Niet alleen de looproutes, maar waarschijnlijk ook de zitplekken in je restaurant moeten aangepast worden. Zo kan het zo zijn dat er een maximaal aantal gasten binnen mag zijn: hier kun je het aantal stoelen en tafels op aanpassen. Zorg ook dat er voldoende afstand tussen de stoelen en tafels zit – zowel tussen de tafels ten opzichte van elkaar, als tussen de tafels en de looproutes.

Veiligheid in de toiletruimte

De toiletruimte is natuurlijk een wat onzichtbaardere plek in je restaurant. Misschien zie je dit al snel over het hoofd, maar ook hier is het belangrijk om veiligheid te kunnen waarborgen voor je gasten. Heb je bijvoorbeeld een rij wasbakken of urinoirs naast elkaar staan? Dan is het een idee om een deel af te plakken, zodat mensen hier niet te dicht op elkaar kunnen gaan staan. En ook in de toiletruimte kun je weer denken aan markeringen op de vloer, die de looprichtingen verduidelijken.

Hygiëne op verschillende locaties

Hoewel bepaalde maatregelen rondom het coronavirus met name gelden voor specifieke plekken in je zaak, is het in je gehele restaurant belangrijk om voor hygiëne te zorgen. Zet op meerdere plekken desinfectiemiddel voor de handen neer. Bij de ingang en de uitgang bijvoorbeeld, maar je kunt ook op de bar of in de toiletruimte extra reinigingsmiddelen voor de handen plaatsen. Houd verder het restaurant te allen tijde helemaal schoon en steriel – dat was natuurlijk altijd al belangrijk, maar in tijden van het coronavirus misschien nog net dat stukje meer. Door hier continu alert op te zijn, zowel in bijvoorbeeld de keuken als aan de tafels, lukt het om het virus verder in te dammen.