Home » Ondernemersnieuws » telefonie » Refurbished smartphone kopen: waar moet je op letten?

Refurbished smartphone kopen: waar moet je op letten?

Geplaatst in: ICT, telefonie

Ook in het zakenleven is een goede smartphone onmisbaar. Voor jezelf, maar ook voor je personeel als je dat hebt. Van personeel kun je niet verwachten dat ze hun eigen telefoon aanwenden voor de zaak, dus kan het nodig zijn om te investeren in smartphones voor medewerkers. En dat is een flinke kostenpost. Je kunt jezelf echter afvragen hoezeer het echt nodig is om voor gloednieuwe toestellen te kiezen. Het belangrijkste is immers dat de telefoons goed functioneren. Gelukkig kun je geld besparen: je kunt deze smartphones namelijk zakelijk refurbished kopen, wat een volledig legitieme optie is. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je dan op moet letten om te voorkomen dat je een of meerdere katten in de zak koopt, zogezegd. We bespreken de belangrijkste zaken om te letten wanneer je refurbished smartphones gaat kopen.

Grade A, B of C?

Refurbished smartphones zijn telefoons die eerder gebruikt zijn en vervolgens zijn gecontroleerd, schoongemaakt en gerepareerd zijn om een nieuw leven te kunnen hebben. Dat wil niet zeggen dat iedere refurbished telefoon in dezelfde staat verkeert. Daarvoor bestaan verschillende officiële gradaties, te weten Grade A, Grade B en Grade C. In het eerste geval koop je een smartphone die er als nieuw uitziet en in veel gevallen ook in de originele verpakking verkocht wordt. Bij Grade B koop je een toestel met lichte gebruikssporen en bij Grade C een toestel met duidelijk zichtbare gebruikssporen. In alle gevallen zijn de toestellen volledig functioneel.

Betrouwbaarheid van de verkoper

Bovenstaande opmerkingen over refurbished smartphones zijn gebaseerd op de handelswijze van een betrouwbare aanbieder. Zoals je je kunt voorstellen is er meer dan genoeg ruimte om te sjoemelen met tweedehands telefoons door ze als refurbished te verkopen terwijl ze dat niet zijn. Ook kan er een loopje genomen worden met de gradaties, zeker als het om online verkoop gaat. Daarom is het essentieel om je ervan te verzekeren dat je met een betrouwbare verkoper te maken hebt. Raadpleeg hiervoor de reviews van klanten die je voor zijn gegaan, zodat je een beeld kunt krijgen van de ervaringen met deze partij. Kijk hiervoor op meerdere platforms, zodat je een zo gebalanceerd mogelijk beeld krijgt. Een betrouwbare aanbieder van refurbished smartphones is bijvoorbeeld Fixje.nl.

Garantie en retourbeleid

Wat zeker ook niet onbelangrijk is, is om goed te weten of je garantie krijgt op je refurbished smartphone(s) en hoe lang deze geldt. Het is immers zeker bij Grade A en Grade B gebruikelijk voor verkopers om garantie te bieden op de aankoop. Wel is het belangrijk om de voorwaarden hiervan eerst goed door te lezen, zodat je zeker weet wat er wel en niet onder valt. Ook is het van belang om te weten hoe het retourbeleid in elkaar zit. Als je ontevreden bent over je aankoop, moet je immers wel zonder veel moeite de telefoon kunnen retourneren en je geld terug kunnen ontvangen. Lees je dus goed in voordat je een aanbieder kiest en een aankoop doet.

Bovenstaande voelt natuurlijk een beetje als een waarschuwing. Tot op zekere hoogte is dat het ook, maar dat neemt niet weg dat een refurbished smartphone voor jezelf of voor je personeel een prima investering kan zijn waarmee je geld kunt besparen en tóch een goede telefoon kunt kopen. Alleen moet je dan wel bereid zijn om er wat werk in te steken. Uiteindelijk gaat het immers ook bij zakelijk refurbished kopen om veel geld en het is zonde om daarvoor een kat in de zak te kopen, want daar werk je niet zo hard voor als je doet!