Home » Politie zoekt stem computervirus

Politie zoekt stem computervirus

Antivirus search.De politie wil graag weten van wie de mannenstem is die opduikt in een zogenoemd politievirus. Het computervirus, ook wel bekend als gijzelvirus of ransomware, is een ingrijpende vorm van cybercriminaliteit. Het is een relatief nieuwe manier van criminelen om aan geld te komen.

Van het politievirus, waar duizenden mensen al te maken mee hebben gehad, zijn veel varianten in verschillende talen. In een van de versies is een stem te horen die in het Nederlands een waarschuwing uitspreekt. In Opsporing Verzocht liet de politie weten op zoek te zijn naar de man die mogelijk ook buitenlandse versies heeft ingesproken. De stem van de man die hoort bij de cybercriminelen is hier te beluisteren.

Werkwijze
Bij een politievirus wordt de besmette computer vergrendeld. Er verschijnt een pagina met een waarschuwing, zogenaamd van de politie. Als reden wordt bijvoorbeeld opgevoerd dat er illegale websites zijn bezocht. De computer zal weer werken nadat er geld is betaald, maar ook dan verdwijnt de blokkade niet.

De politie benadrukt dat ze een verdachte nooit via de computer benadert. Het Team High Tech Crime van de politie weet niet hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden, maar vermoedt dat een vijfde van de gedupeerden snel betaalt om verder te kunnen.

Advies
Mocht u slachtoffer zijn, betaal dan niet! Hier leest u hoe u het virus van de computer kunt verwijderen.