Home » Ondernemersnieuws » financiën » Periodiek beleggen: antwoord op de meest gestelde vragen

Periodiek beleggen: antwoord op de meest gestelde vragen

Geplaatst in: financiën

beleggenEigenlijk doen veel mensen het al: periodiek een bedrag opzij zetten op hun spaarrekening. Maar je kunt dat maandelijkse bedrag, of een deel ervan, ook beleggen. Dat noemen we periodiek beleggen. Dat levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. En je merkt er niets van. Hoe kun je het beste beginnen? En wat zijn de voordelen van periodiek beleggen? Jeroen Roskam en Aart Hatzmann, fondsmanagers van de Gemaksbeleggen fondsen van Centraal Beheer, beantwoorden de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik het beste beginnen met beleggen?

Je kunt ineens het bedrag storten waarmee je wilt beleggen. Maar je kunt ook een deel beleggen en daarna maandelijks inleggen. Of alleen periodiek beleggen. Dan kun je eens uitproberen hoe beleggen je bevalt.

Wanneer is in 1 keer storten verstandig?

Als de koersen stijgen na het moment van instappen, dan levert ineens storten het meeste rendement op. Dat weet je natuurlijk niet van tevoren. Op de lange termijn is de verwachting dat jouw belegging in waarde stijgt. Op de korte termijn is de onzekerheid groter. Als de koersen dalen, daalt de waarde van de belegging.

Ik maak me zorgen over de koersontwikkeling. Wat kan ik doen als ik toch wil gaan beleggen? 

Dan kun je gespreid (periodiek) beleggen overwegen. Als de koersen stijgen na jouw inleg, dan profiteer je daarvan met de eerste storting. Als de koersen dalen na jouw eerste inleg, dan kun je met de vervolgstortingen profiteren van lagere aankoopkoersen. Hierdoor ontstaat een gemiddelde aankoopkoers die minder gevoelig is voor marktschommelingen.

Is periodiek beleggen alleen verstandig als ik begin met beleggen?

Nee, niet per sé.  Koersen schommelen en daardoor kan een strategie waarbij je bijvoorbeeld maandelijks geld inlegt, ook zinvol zijn op de lange termijn. Beleggers die deze strategie volgden in periode van crises, zagen de waarde van hun portefeuille veel sneller herstellen dan beleggers die niet periodiek stortten.

Maar hoe kan dat?

Beleggers die periodiek bleven beleggen, juist in mindere tijden, profiteerden van de lagere koersen waartegen zij hun beleggingen aankochten.

Is periodiek storten een voorzichtigere strategie dan ineens storten?

Dat klopt. Alleen als de koersen vanaf de start stijgen, dan is ineens storten het meest interessant. Over een langere periode stijgen aandelenkoersen vaker dan dat ze dalen. Daarom kun je er ook voor kiezen ineens een wat groter bedrag te storten, gevolgd door periodieke kleinere stortingen.

Verdiep jezelf eens in periodiek beleggen

Misschien is het iets voor jou. Welke vorm van beleggen het beste bij je past, hangt af van jouw situatie. Wil je meer weten over beleggen bij Centraal Beheer? Kijk dan eens op onze website.

Let op dat beleggen ook risico’s en kosten met zich meebrengt. Je geld kan minder waard worden.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer