Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Overstappen op led-verlichting: vier voordelen voor jouw bedrijf

Overstappen op led-verlichting: vier voordelen voor jouw bedrijf

Geplaatst in: algemeen, duurzaamheid

Het is bijna zover. Vanaf 1 juli is led-verlichting verplicht voor bedrijven in Nederland. De overheid heeft dit besloten naar aanleiding van een motie van twee Tweede Kamerleden van GroenLinks en het CDA. [1]

Deze beslissing werd genomen op basis van een onderzoek waaruit bleek dat het gebruik van led verlichting een stuk beter is voor het milieu. Gelukkig levert de overstap ook voor jouw bedrijf de nodige voordelen op. Wij hebben vier hiervan voor je op een rijtje gezet.

 1. Led-verlichting zorgt voor een lagere energierekening

  Een van de grootste redenen dat led-, TL-verlichting of led-panelen zo goed zijn voor het milieu is omdat deze lampen een veel groter gedeelte van de opgewekte energie omzetten in licht. Hierdoor hoeft er dus minder energie opgewekt te worden, waardoor de energierekening ook aanzienlijk lager wordt. De wat hogere aanschafkosten van led-, TL-verlichting, led-panelen of andere led-lampen heeft een bedrijf daarom meestal binnen een jaar al terugverdiend.

 2. Led-verlichting is minder gevaarlijk

  Voor het creëren van goede werkomstandigheden is het belangrijk dat er geen onnodige gevaren gecreëerd worden. Met sommige verlichting is dit helaas wel het geval. Zo bevatten spaarlampen en oude TL-buizen de giftige stof kwik. Wanneer zo’n lampje dan ook op de grond valt, is het noodzakelijk om direct de ruimte te verlaten en te ventileren. Zo is dit niet alleen heel gevaarlijk, maar zou het ook weleens voor de nodige oponthoud kunnen zorgen als een ruimte ontruimd moet worden. Gelukkig bevatten led-TL-buizen geen kwik, waardoor dit een stuk minder gevaarlijk is. Daarnaast worden led-lampen een stuk minder warm. Zo kun je een led-lamp gewoon aanraken, ook als deze al uren brandt, terwijl je dat bij een gloeilamp door de warmte amper kunt doen. Kies dus voor led om ook het brandgevaar te verminderen.

 3. Led-verlichting heeft minder onderhoudstijd

  Led-TL-verlichting en led-panelen hebben een zeer lange levensduur, soms van meer dan 50.000 uur. Dit betekent dat je deze lampen, wanneer ze ongeveer acht uur per dag branden, wel zeventien jaar kunt laten hangen. De onderhoudstijd hiervan is daarom gering.

 4. Led-verlichting zorgt voor gemotiveerde medewerkers

  Licht is van grote invloed op de gemoedstoestand van medewerkers. Licht dat te warm is (dus dat een te gelige gloed heeft) werkt namelijk totaal niet motiverend én ondermijnt de concentratie. Hiermee wordt het slaaphormoon melatonine aanmaakt, dat ervoor zorgt dat je hersenen naar de rest van je lichaam seinen dat het tijd is om te gaan slapen. Je wordt dan dus moe. Led-verlichting is beschikbaar in koude kleurtemperaturen en is vaak een stuk helderder dan conventionele verlichting. Hiermee wordt dus een stuk minder melatonine aangemaakt. Bovendien flikkert led minder, waardoor dit minder vermoeiend is voor de ogen. Met led verlichting ga je hierdoor voor een verhoogde concentratie en productiviteit.Per 1 juli is led-verlichting verplicht voor bedrijven. Waarom dat eigenlijk helemaal niet zo erg is hebben we in deze blog aan de hand van vier voordelen uitgelegd.

[1] https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2018Z20512&did=2018D53429