Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Overheid steunt ondernemers tijdens de Corona-crisis

Overheid steunt ondernemers tijdens de Corona-crisis

Geplaatst in: algemeen

Het zelfstandig ondernemerschap heeft er wel eens rooskleuriger uitgezien dan in dezer dagen. De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen betekende voor veel zelfstandig ondernemers dat er vrij plotseling geen werk meer was en dus ook geen inkomen. Voor ondernemers in bijvoorbeeld de horeca en evenementenbranche daalde de omzet van de een op de andere dag naar nul.

corona-crisis horeca

Het kan niet anders of deze Corona-crisis maakt veel slachtoffers onder de zelfstandig ondernemers en het mkb. De overheid heeft een paar maatregelen genomen waardoor voor een aantal bedrijven de gevolgen iets worden verzacht. Hoe zien die eruit?

Aanvulling tot sociaal minimum

Als door de corona-crisis je inkomen als zelfstandig ondernemer is gedaald tot onder het sociale minimum, dan vult de overheid (lees: je gemeente) dit aan en wel tot dat minimum van 1.050 euro per maand. Dat doen ze voor maximaal een periode van 3 maanden. Voor de meeste mensen is dat bedrag niet voldoende om de vaste lasten en de kosten voor levensonderhoud te betalen. Je zult dus alsnog op zoek moeten naar een andere inkomstenbron of je spaargeld moeten aanspreken. Voor stellen die beide ondernemer zijn is het bedrag overigens 1.500 euro, ook geen bedrag waarvan je rond kunt komen. Hier lees je over de voorwaarden van een tijdelijke uitkering.

Geen toetsing vooraf

Bijzonder is wel dat er niet wordt getoetst of je bijvoorbeeld samenwoont met iemand die een dijk van een salaris heeft. De overheid doet een beroep op je integriteit in deze. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Zodat zelfstandig ondernemers zich gesteund voelen en dat we gezamenlijk zo goed mogelijk door deze lastige periode heen komen.” Dat die controle naar eigen vermogen en inkomen van een partner niet plaats vindt heeft te maken met de snelheid waarop een en ander moet plaatsvinden. Helemaal zonder controle is het overigens niet: achteraf wordt wel degelijk gecontroleerd of je recht had op die 1.050 euro.

Is het gevolg van de corona-crisis dat je de deuren van je bedrijf hebt moeten sluiten, dan kun je ook – eenmalig – 4.000 euro steun krijgen, als bijdrage in de vaste lasten. Ook dat moet volgens de overheid snel worden geregeld: de bedoeling is dat je een week na aanvraag het geld op je rekening hebt.  Om aanspraak te kunnen maken op die 4.000 euro moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

Update 10 april: VNO/NCW en MKB Nederland hebben een Corona Calculator laten maken: je vult wat gegevens over je onderneming in en er wordt je getoond op welke regeling je aanspraak kunt maken en wat je dat financieel oplevert. Handig!


Pas op voor oplichters !

De een z’n dood is de ander z’n brood. Dat klinkt niet alleen onsympathiek, dat is het ook. Maar er circuleert rond Corona of COVID-19 erg veel nepnieuws. Dat mag je ook verwachten rond deze overheidsmaatregelen. Pas op voor bedrijven of websites die je wel even zullen helpen bij je aanvraag. Ook als je niks hoeft te betalen, kunnen je gegevens het doel zijn. Als je vragen hebt over de mogelijkheden, kijk dan uitsluitend op de site van de landelijke overheid en op de website van je gemeente.