Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Het opknappen van woningen als verdienmodel

Het opknappen van woningen als verdienmodel

Geplaatst in: algemeen

Mensen die een woning kopen doen dat meestal met het idee er zelf de komende jaren te gaan wonen. Daarnaast zijn er mensen die (een tweede woning) kopen om deze te gaan verhuren. En dan is er nog een derde, andere groep kopers. Zij kopen vaak oudere woningen die gerenoveerd moeten worden om deze op te knappen, en vervolgens weer te verkopen. Als het goed is het met winst natuurlijk. Aan welke projecten zowel binnen- als buitenshuis kun je allemaal denken bij een dergelijke renovatie?

Buitenmuren een opknapbeurt geven

De buitenzijde van een verouderd huis springt natuurlijk erg in het oog, maar gelukkig is deze op vele manieren te verbeteren. Zo kunnen de muren gezandstraald worden waardoor de bakstenen direct een veel frissere kleur krijgen, of kunnen de muren opnieuw gevoegd worden. Ook de buitenmuren wit verven heeft een verfrissend en vergrotend effect, maar ook mooi is het om de buitenmuren te laten stuken (dit werkt tevens isolerend).

Het dak laten renoveren

Een ander erg belangrijk aspect van een renovatie is het dak. Vaak moeten bij oudere woningen uitgebreide dakwerken uitgevoerd worden, waarbij de dakconstructie en -bedekking vervangen worden en er isolatie wordt aangebracht. Een dakdekker zal in veel gevallen ook direct de dakgoot vervangen, dit heeft niet alleen praktische waarde maar laat het huis ook direct veel beter ogen.

verhuisdozenTip: Er zijn verschillende manieren om een huis extra interessant te maken voor potentiële kopers. Naast de staat van oplevering van het huis kun je ook denken aan de verhuizing zelf. Sluit een deal met een verhuisfirma en biedt de kopers aan een gedeelte van de verhuiskosten te vergoeden, of het de huur van een verhuislift.

Vervanging van verwarming en warm watervoorziening

Hoewel het aantal woningen met gaskachels en boilers in hoog tempo afneemt, zijn ze er nog steeds. Oude gaskachels en boilers worden bij een renovatie vervangen door centrale verwarming, meestal in de vorm van een cv-ketel met radiatoren. Om een huis echt duurzaam te maken, kun je echter ook kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of een (hybride of volledig elektrische) warmtepomp.

Renovatie van badkamer en keuken

De uitvoering van de badkamer en keuken zijn veelal een kwestie van smaak. Toch kan het voor toekomstige bewoners ook juist een grote plus zijn als deze reeds gerenoveerd zijn, omdat het om grote ingrijpende projecten gaat. Bovendien, met een moderne witte badkamer of keuken met zwarte tegelvloer heeft haast niemand een probleem.

Het leggen van nieuwe vloeren

Het plaatsen van nieuwe vloeren is een project dat haast niemand meer start zodra ze in een huis getrokken zijn. Wil je een huis aantrekkelijk maken voor verkopers dan spelen de vloeren in huis hierbij een grote rol. Dit hoeft niet eens een hele grote kostenpost te zijn, aangezien er tegenwoordig zeer sterk en mooi laminaat is dat niet van een massief houten vloer te onderscheiden is.

Maak de elektra in huis up-to-date

In oudere huizen is het in haast alle gevallen nodig de stoppenkast, elektra en andere bekabeling aan te pakken. Enerzijds kunnen eenvoudig oude kabels en stopcontacten vervangen worden door modernere versies die geaard zijn. Daarnaast is het ook belangrijk oude telefoon- en tv-kabels en aansluitingen hiervan te vervangen door nieuwe. De stoppenkast mag (vanwege verzekeringsvoorwaarden) enkel onder handen genomen worden door een erkende elektricien. Zorg in ieder geval dat er voldoende groepen en aardlekschakelaars aangelegd worden, en een hoofdschakelaar.