Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Op vakantie met de auto van de zaak

Op vakantie met de auto van de zaak

Geplaatst in: algemeen, mobiliteit

Ongeveer 11% van alle auto’s in Nederland is een auto van de zaak. Veel mensen die in een auto van de zaak rijden, gebruiken deze auto ook voor privégebruik. Maar mag jemet deze auto van de zaak ook op vakantie? Een vakantie is immers een privéaangelegenheid. Het korte antwoord luidt: ja, dat mag. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Daarover lees je in dit artikel.

Minder of meer dan 500 kilometer privé

Rij jij jaarlijks minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak? Dan hoef je geen bijtelling te betalen voor dit privégebruik. Dan is het niet zo aantrekkelijk om met de auto van de zaak op vakantie te gaan. Als je op vakantie gaat, dan is de kans namelijk groot dat je al snel over de kilometergrens van 500 kilometer gaat. Een ritje naar de Toscane is al gauw meer dan 1.000 kilometer. De bijtelling die je betaalt is 4 (bij uitstoot onder 0 gram per kilometer) of 22 procent (boven de 0 gram uitstoot) over de cataloguswaarde van de auto. Lukt het jou om onder de 500 kilometer te blijven? Zorg dat voor een volledige en sluitende kilometeradministratie. De Belastingdienst kan deze ter controle bij je opvragen.

Zakelijke kosten aftrekken

Veel kosten die je maakt onderweg, mag je declareren bij jouw bedrijf. Je kunt hierbij denken aan parkeerkosten, tol en brandstof. Het is wel belangrijk dat je deze kosten betaalt met zakelijke betaalmiddelen. Daarnaast moet je de bonnetjes goed bewaren. De btw die je over deze kosten betaalt, mag je niet verrekenen. Aan het eind van het jaar moet je verplicht btw betalen voor het privégebruik van jouw zakelijke auto. Hoeveel dat precies is, kun je uitrekenen aan de hand van de kilometerregistratie. Ben je in loondienst? Dan moet je eerst toestemming aan jouw werkgever vragen om met de auto op vakantie te gaan. Dit geldt ook voor het eventueel kunnen declareren van de gemaakte kosten.

Huurauto tijdens de vakantie

Je kunt ook overwegen om een auto te huren tijdens de vakantie. Ook als je wel over een eigen auto beschikt; als je veel spullen moet meenemen, kan een grotere auto handig zijn. In veel gevallen kun je de auto dan huren op naam van de zaak. Je moet wel het privégebruik van de auto opgeven bij de aangifte. Over dat privégebruik betaal je dan bijtelling, zolang als de periode was waarin je de auto reed.

Autoverzekering

Meestal is privégebruik meeverzekerd als je een autoverzekering zakelijk afsluit. Deze verzekering geldt alleen binnen de Europese Unie. Mocht je buiten Europa op vakantie gaan, dan is het raadzaam om te controleren of jouw autoverzekering daar dekking biedt. En dat als dit niet zo is eventueel aan te passen.