Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Ontdek nu zelf de meerwaarde van Power BI dashboards: 4 tips

Ontdek nu zelf de meerwaarde van Power BI dashboards: 4 tips

Geplaatst in: algemeen

Zoek jij voor jouw bedrijf naar oplossingen om data inzichtelijk te maken? Leer hoe je zelf eenvoudig Power BI dashboards kunt ontwerpen en optimaliseren! Dit handige visuele overzicht moet jouw gebruikers aanzetten tot actie. In dit artikel vertellen we waar je precies op moet letten bij het ontwerpen van Power BI dashboards!

Wat is een Power BI Dashboard?

Een Power BI Dashboard bestaat uit één pagina, dat ook wel canvas wordt genoemd. In dit bi dashboard vertel je jouw storyline. Gezien het maar één pagina betreft, is het goed om enkel de belangrijkste punten te visualiseren. Zo kun je het dashboard opbouwen vanuit een Power BI Rapportage. De visualisaties die je weergeeft in het board, worden ook wel tegels genoemd. Dit dashboard kun je eenvoudig laten ontwikkelen in de Power BI-Service!

Wie is je doelgroep?

Wanneer je zelf een eigen dashboard power bi wilt ontwerpen, is het belangrijk om rekening te houden met de eindgebruikers. Denk hierbij aan de belangrijkste metrische gegevens, op basis waarvan de doelgroep beslissingen zal nemen. Maar ook aan alle informatie die jouw doelgroep nodig heeft om actie te ondernemen. Om die reden is het slim om met de doelgroep in gesprek te gaan, en te ontdekken wat ze nodig hebben.

Verhaal vertellen in één scherm

Het meest gebruikte dashboard ter wereld is misschien wel het dashboard in onze auto’s. Met een dashboard kunnen de gebruikers de belangrijkste informatie in één oogopslag zien. Om die reden is het belangrijk om alle informatie die je wilt laten zien, op een enkel scherm weer te geven. Zo voorkom je schuif- en scrollbalken in het Power BI dashboard en wordt het een stuk gebruiksvriendelijker!

In de juiste vorm gieten

Wist je dat de grootste tegel als eerste de aandacht trekt? Als je de aandacht wilt trekken van de gebruiker, kun je ervoor kiezen om de dashboardgegevens te accentueren. Je kunt de tegels visueel extra benadrukken door te spelen met de grootte. Dat kan uiteraard perfect met grafieken, maar ook door middel van target- en realisatiecijfers. Door de tegels met de cijfers bovenaan in het dashboard te plaatsen, en deze te vergroten, zullen ze er meteen uitspringen. Natuurlijk werkt dit ook andersom. Wanneer je aanvullende informatie wat verkleint, zal dit automatisch minder de aandacht trekken.

Responsive design

Via Power BI-Service is het mogelijk om het dashboard op ieder gewenst moment van de dag te bekijken. En dat kan via ieder device! Het is daarom een gemiste kans om het dashboard niet te optimaliseren voor mobiel gebruik. Wist je dat Google het zoekalgoritme heeft aangepast voor mobiele apparaten? Hierdoor krijgen mobielvriendelijke websites een hogere ranking dan vergelijkbare websites, welke alleen voor desktopformaten zijn ontwikkeld. Je kunt het dashboard eenvoudig optimaliseren, door in Power BI-Service eenvoudig te switchen tussen mobiele weergave of het canvas.

Ontdek hoe Business Intelligence jouw organisatie naar een hoger niveau kan tillen!