Speciaalbier, of liever gezegd craft beer, is nog nooit zo in geweest als nu. Tijdens corona verschoof de verkoop ervan zich flink richting webshops, wat maar aangeeft dat er een behoefte bestaat. Heb jij ook plannen om een mooi assortiment aan craft beers online te gaan verkopen? We delen vijf belangrijke dingen om te weten wanneer je een online bierwinkel wilt starten.
Vergunning en bestemmingsplan
Goed om te weten: in Nederland heb je voor het online verkopen van bier (evenals voor wijn, port en sherry) geen vergunning nodig. Je mag zonder vergunning alcoholhoudende producten tot 15% alcoholpercentage verkopen vanuit een ruimte waar geen klanten komen. Voor sterkere drank heb je wél een vergunning nodig. Maar let op: ook het bestemmingsplan van de plek van waaruit je verkoopt is van belang. Je moet eerst in het bestemmingsplan van je gemeente opzoeken of de verkoop van alcohol op bestelling wel toegestaan is.
Prijsacties aan banden gelegd
Heb je ooit wel eens afgevraagd waarom aanbiedingen op alcoholhoudende producten nooit extreem veel korting opleveren? Dat komt omdat je in Nederland geen alcoholhoudende dranken mag aanbieden met meer dan 25% korting. Dit geldt voor drank met meer dan 0,5% alcohol. Ook bij andere soorten aanbiedingen rondom alcohol is het niet toegestaan om een klantkorting van meer dan 25% toe te passen. Denk daarbij aan acties zoals het aanbieden van extra (drank)inhoud, win- en spaaracties of een gratis bierglas.
18 jaar of ouder
Net zoals overal in Nederland mag jij met je online bierwinkel alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouder. Dat is jouw verantwoordelijkheid als verkoper. Je kunt alleen niet een online klant vragen om zijn of haar identiteitsbewijs, wat het een stuk lastiger maakt. Wat de meeste online verkopers van alcohol daarom doen, is op hun website meteen met behulp van een pop-up naar de leeftijd van de bezoeker vragen. Veel meer kun je helaas niet doen.
Verkoopbeperkingen
Voor online drankwinkels gelden, net als voor fysieke drankwinkels, bepaalde verkoopbeperkingen. Zo mag je mag alleen maar drank met alcohol, alcoholvrije dranken en producten die bij het slijtersbedrijf horen verkopen. Dat wil zeggen dat je dus wel glazen en flesopeners mag verkopen en in het geval dat je ook wijn gaat verkopen ook kurkentrekkers en wijnkoelers, maar geen niet-gerelateerde artikelen. Je online bierwinkel biedt dus geen opening om nog allerhande andere zaken aan de man te brengen.
Efficiënt verzenden
Natuurlijk hoop je veel te verkopen en hoop je dat klanten grote bestellingen doen. Daarom sla je sowieso mooie kartonnen verzenddozen in en bij voorkeur ook kartonnen ‘vakjes’, zodat je kunt voorkomen dat blikken onderweg tegen elkaar aan klappen. Maar wat als iemand maar drie blikjes bestelt? Stuur je dan een doos die voor meer dan de helft leeg is? Voor dit soort gevallen komen vierkante kartonnen kokers uitstekend van pas. Het is zeker de moeite waard om daarvan ook een voorraad aan te leggen. Je koopt dozen en kartonnen kokers bij 123kartonnendozen.nl.
Let bij het aanleggen van een voorraad op de houdbaarheidsdata van de bieren die je inkoopt. Het is zonde als je een te grote voorraad aanlegt en je met bieren komt te zitten die tegen de houdbaarheidsdatum aan komen of er overheen gaan zelfs waar je vervolgens maar maximaal 25% korting op kunt geven.