Als startende ondernemer krijg je te maken met een hele karrenvracht aan administratieve en financiële taken die op jou liggen te wachten. Een vaak vergeten aspect is echter die van de pensioenregeling. Ook in de beginfase is het al belangrijk om na te denken over jouw latere pensioen. Toch zien we dat veel zzp’ers helemaal geen pensioenvoorzieningen treffen of dit maar al te lang uitstellen, althans dat vertellen ons de cijfers van het CBS.
Bouwen aan het pensioen: moet dat echt?
Voor jonge (startende) ondernemers is het pensioen vaak een ver-van-mijn-bedshow. Het is dan ook (meestal) niet verplicht en op korte termijn lijkt het bovendien ook nog eens heel wat geld te kosten. Geld dat je vaak ook nodig hebt voor de eerste cruciale investeringen. Toch raden we aan om de verschillende voor- en nadelen goed af te wegen. Doe je dat niet? Dan zal je het moeten stellen met de AOW-uitkering. We hoeven vast niet te vertellen dat je daar geen reusachtige bedragen van hoeft te verwachten? Bouwen aan jouw oudedagsvoorziening kan gelukkig op verschillende manieren. Iedere methode heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Uiteraard zal het ook z’n invloed hebben op het financieel plan die je zo meteen gaat opstellen.
Fiscaal voordelig banksparen
Bij het banksparen zal je gedurende een bepaalde periode geld sparen op een geblokkeerde rekening. Indien je voldoet aan de fiscale voorwaarden voor de lijfrenteaftrek, mag je de betaalde bedragen gewoon aftrekken van jouw inkomstenbelasting. In de praktijk betaalt ook de fiscus een beetje mee aan jouw pensioen. Waar dit vroeger enkel kon bij de verzekeraar, kan je sinds 2008 trouwens ook gewoon kiezen voor een geblokkeerde spaarrekening. Een bijkomstig voordeel van die laatste optie, is het Europese depositogarantiestelsel: je geniet een bescherming tot 100.000 euro per bank. Heb je een ruime spaarrekening bij dezelfde bank? Dan kan het soms interessant zijn om die elders onder te brengen. Het nadeel? Later zal je opnieuw belastingen moeten betalen op de uitgekeerde som en bovendien kan je niet zomaar aan jouw gespaard geld. Je kan de bankspaarrekening trouwens ook niet zomaar aan zoon- of dochterlief wegschenken.
Pensioensparen in jouw onderneming
Beschik je over een eigen onderneming? Dan kan je als directeur-grootaandeelhouder ook gewoon in jouw eigen onderneming sparen óf het pensioen onderbrengen in een apart op te richten vennootschap. Deze vorm van pensioensparen brengt extra flexibiliteit met zich mee. Zo kan je het budget bijvoorbeeld eenvoudig gebruiken indien een investering zich opdringt. Anderzijds houdt dat een gevaar in en gelden er heel wat fiscale regels waardoor je best even langs gaat bij jouw adviseur. Tot slot moet je ook denken aan het risico op faillissement én bovendien brengt dat geld vaak (bijna) niks op.
Gebruik je kapitaal verstandig
We haalden het bij de vorige tip al aan: geld op een spaarrekening levert nog maar weinig rendement op. Het is dan ook een aanrader om jouw kapitaal verstandig te beleggen om zo een grotere oudedagsvoorziening te genereren. Indien je zelf over de noodzakelijke kennis beschikt, kan je het beschikbare investeringsbudget uiteraard zelf beleggen. Is dat niet het geval of kan je hier de tijd niet voor vinden? Dan kan je ook gewoon een pensioen opbouwen via een portefeuillebeheerder. Beide opties zijn echter enkel interessant indien je ook over een voldoende groot kapitaal beschikt. Immers kan je enkel dan genieten van de vele schaalvoordelen die toch wel sterk opwegen tegenover de eerder aangehaalde fiscale voordelen. Voor het ondernemingsplan heeft deze methode trouwens weinig invloed.
Het pensioenfonds voor zzp’er
Laat zzp toch maar niet de afkorting worden van zelfstandige zonder pensioenopbouw. Sinds 2015 is er immers ook het befaamde pensioenfonds voor zzp’ers. De vier grote zzp-belangenclubs streefden lang voor meer zekerheid en flexibiliteit. Zo kan je zelf kiezen of en hoeveel pensioen je gaat opbouwen. Het nadeel is dan weer dat je geen zeggenschap hebt over de beleggingen en je ook in mindere economische tijden maandelijks een bedrag moet inleggen. Maak die overweging zeker tijdens het opstellen van het ondernemingsplan. Tot slot zijn de uitkeringen ook hier gewoon belast.