Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Onderneming beginnen? Dit zijn de beste tips!

Onderneming beginnen? Dit zijn de beste tips!

Geplaatst in: algemeen

Heb jij de ambitie om te beginnen met ondernemen? Dat is een leuke, maar ook uitdagende stap. Je weet tenslotte nooit of jouw onderneming een succes gaat worden of niet. Als je het echter niet probeert, weet je het nooit. Een onderneming beginnen kan even spannend zijn en er moet flink wat geregeld worden. Daarom geven wij je wat handige tips als je net begint als startende ondernemer!

Ondernemingsplan schrijven

Als je gaat beginnen met ondernemen, is een eerste belangrijke stap het schrijven van een ondernemingsplan. Wat er allemaal in dit plan moet komen te staan? Denk aan bijvoorbeeld wat je gaat doen met je onderneming, voor wie je het doet en wie je doelgroep en concurrentie is. Doordat je dit allemaal opneemt in het ondernemingsplan, zet je alles wat meer overzichtelijk op een rij.

Rechtsvorm kiezen in KvK inschrijving regelen

Wat je moet doen als je begint met ondernemen, is het kiezen van een rechtsvorm. Hier zijn verschillende vormen van. De meest voorkomende rechtsvormen zijn de eenmanszaak, vennootschap onder firma en besloten vennootschap. Voordat je jouw onderneming daadwerkelijk kan inschrijven bij de Kamer van Koophandel, is het van belang dat je een rechtsvorm hebt gekozen. Als dit zeker is kun je de inschrijving regelen bij de KvK.

Open een zakelijke rekening

Bij een onderneming hoort een zakelijke rekening. Het is belangrijk dat je dit regelt als je een onderneming begint, want je kunt hiervoor niet jouw persoonlijke bankrekening gebruiken. De geldzaken van jouw onderneming zijn allemaal te vinden op jouw zakelijke rekening, waardoor het lekker overzichtelijk kan blijven.

Sluit verzekeringen af

Als je met een onderneming begint, is het verstandig om een aantal verzekeringen af te sluiten. Een hele belangrijke is de aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor schade die jij toebrengt aan spullen van anderen. Stel dat jij per ongeluk een computer omstoot bij een bepaald bedrijf, ben je er in dit geval voor verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is daarom echt een aanrader. Als er iets gebeurt en je bent hier niet voor verzekerd, kan dit je flink geld gaan kosten. En dit is zeker in het begin van jouw onderneming uiteraard niet fijn. Naast een aansprakelijkheidsverzekering zou je ook kunnen denken aan een bedrijfsschadeverzekering, rechtsbijstandsverzekering, inventarisverzekering en ga zo maar door. Lees jezelf hier van tevoren goed over in en bepaal welke verzekeringen goed van pas zouden kunnen komen bij jouw onderneming.

Bepaal wat je nodig hebt

Om met jouw onderneming te kunnen beginnen, heb je natuurlijk een aantal bedrijfsmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan gereedschappen, machines, computers, laptops, bedrijfsauto en andere bedrijfsapparatuur. Bepaal welke bedrijfsmiddelen je allemaal nodig hebt voor jouw onderneming om te kunnen draaien. Ook is het uiteraard goed om na te denken of je een bedrijfspand tot je beschikking wilt hebben. Als dit het geval is, is het een aanrader om te kiezen voor een opstalverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan jouw bedrijfspand.

Jouw onderneming promoten

Als je alle belangrijke zaken op orde hebt, kan het echte werk gaan beginnen: de promotie. Je wilt tenslotte zo veel mogelijk klanten binnenhalen met jouw onderneming, dus hier moet je hard aan werken. Promotie speelt hierin een grote rol. Ten eerste is het belangrijk om jouw onderneming te promoten aan de hand van een eigen website. Een eigen website is handig, want op deze manier ben je online te vinden en kan de doelgroep meer over jou te weten komen. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van social media, aangezien haast niemand hier tegenwoordig meer zonder kan. Ook flyers, visitekaartjes en mond-tot-mondreclame kan uiteraard nog goed werken. Doe er in ieder geval alles aan om jouw onderneming zo goed mogelijk te promoten. Als je hier echt voldoende tijd en moeite in stopt, kan dit jou veel voordelen opleveren.

Met behulp van deze tips kun je al een heel eind komen als je net begint met ondernemen. Je gaat een spannende en uitdagende tijd tegemoet als beginnend ondernemer, maar als je er eenmaal even mee bezig bent zal je jezelf vast steeds meer thuis voelen in het ondernemersvak!