Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Een ondernemersplan maken, hoe pak je dat aan?

Een ondernemersplan maken, hoe pak je dat aan?

Geplaatst in: algemeen

Op Businessbox.nl lees je veel over het maken van een optimaal ondernemersplan, maar hoe pak je het maken van een dergelijk plan eigenlijk aan? Hoe begin je aan de brainstorms? In aanvulling op Ondernemingsplan in 10 stappen in dit artikel meer over het maken van een ondernemersplan.

Het stappenplan bestaat uit tien onderdelen, het begint met jezelf (de ondernemer) en eindigt met het financiële aspect. Binnen deze tien stappen belicht je alles wat je zelf weet, moet weten en waar je rekening mee moet houden. Maar toch is het maken van een ondernemersplan niet altijd even makkelijk.

De juiste middelen

Het ondernemersplan kan op verschillende manieren in elkaar gezet worden, ben je creatief doe je dit waarschijnlijk door het ‘echt’ uit te werken. Ben je beter met digitale handvaten? Dan is de kans groot dat je het plan uitwerkt in Word of als presentatie in Powerpoint.

Maar of je nu creatief bent of niet, het maken van een dergelijk plan begint altijd met brainstormen. Brainstormen doe je met de optimale middelen, neem grote vellen papier, een goed team aan mensen en meer dan genoeg pennen, stiften en meer.

Interessant: het Business Model Canvas

Als je verder wil gaan met je brainstorm kan je een whiteboard kopen, zo kunnen jij en jouw team allen samenwerken. Jij, als de ‘hoofd ondernemer’, neemt de leiding in de brainstorm en werkt alles uit op het whiteboard.

Nadat je de tien stappen doorlopen hebt ga je het volledige plan uitwerken. Je maakt dus de keus voor een uitgewerkt plan of digitaal document.

Voorzie jezelf van de beste materialen

Een whiteboard haal je niet bij bijvoorbeeld Alibaba, maar juist bij een echte whiteboard expert. Zo ben je verzekerd van de allerbeste kwaliteit. Verder wordt het aangeraden om de pagina “ondernemingsplan in 10 stappen” te lezen, inclusief de tien losse onderdelen. Ben je benieuwd naar nog andere tips? Houd dan Businessbox.nl en specifiek de pagina ‘tips voor ondernemers’ in de gaten.