Home » Ondernemersnieuws » ICT » Ondernemers willen hardere aanpak cybercrime

Ondernemers willen hardere aanpak cybercrime

Geplaatst in: ICT

Het nieuw te vormen kabinet moet na de verkiezingen meer werk maken van de bestrijding van cybercrime. Ondernemers vinden dat strengere veiligheidseisen aan hen mogen worden gesteld om cybercrime te voorkomen. Dat blijkt uit de online MKB Barometer Verkiezingen, die in aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen wordt gehouden.

Cybercrime, volgens onderzoek van adviesorganisatie Deloitte goed voor een totale schade van meer dan 10 miljard euro, is een van de grote zorgen voor ondernemers. Naast diefstal van intellectueel eigendom zijn zij vaak de dupe van phishing en ransomware, waarbij hackers geld eisen voordat ze ‘gekaapte’ systemen weer vrijgeven voor gebruik. Veruit de grootste kostenpost ontstaat volgens Deloitte doordat gerichte aanvallen door hackers bedrijfsprocessen volledig stilleggen. In het bedrijfsleven blijft de weerbaarheid tegen cybercrime achter. Zo bleek onlangs dat bijna 9 op de 10 bedrijfswebsites niet veilig omgaan met gegevens van hun klanten.

Samen met VNO-NCW en MKB-Nederland startten de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken onlangs de campagne Veilig Zakelijk Internetten om het bewustzijn onder ondernemers te vergroten. Uit de MKB Barometer Verkiezingen blijkt tot nu toe dat ondernemers veel meer actie verwachten van het nieuw te vormen kabinet. Van de respondenten zijn 6 op de 10 het eens met de stelling dat de overheid strengere eisen aan ondernemers mag stellen om cybercrime te voorkomen.

De tussenstand per 1 maart 2017:

Volstrekt eens: 23%
Grotendeels eens: 38%
Neutraal/geen mening: 24%
Grotendeels oneens: 9%
Volstrekt oneens: 6%

Over de MKB Barometer Verkiezingen

Van woensdag 22 februari tot woensdag 15 maart wordt ondernemers in het mkb gevraagd naar hun mening over zes van de belangrijkste thema’s binnen het Nederlandse ondernemingsklimaat: Europa, het ontslagrecht, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, de mismatch op de arbeidsmarkt, cybercrime en de loonbetaling bij langdurige ziekte van werknemers.

Over MKB Servicedesk

MKB Servicedesk is het grootste online ondernemersplatform van Nederland. Met duizenden online kennisartikelen en -video’s en hulp op maat worden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ondersteund en geïnspireerd om verder te komen met hun missie.