Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Ondernemers vaak doelwit van helers, ministerie geeft tips

Ondernemers vaak doelwit van helers, ministerie geeft tips

Geplaatst in: algemeen

Regelmatig zijn ondernemers het doelwit van helers, bijvoorbeeld doordat zij gestolen producten aangeboden krijgen. Ook worden zij slachtoffer van bedrijfsinbraken of overvallen waarbij eigendommen worden buitgemaakt. In 80% van de gevallen wordt buit geheeld. Ben jij ondernemer? Dan kun je je bewust of onbewust te maken krijgen met heling: het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen. Heling is strafbaar en altijd het gevolg van andere criminele activiteiten

Tijdens de Week van de Veiligheid van 7 tot en met 13 oktober geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid vier tips om heling te voorkomen:

  1. Noteer de serienummers van je waardevolle spullen in de Stop Heling app en mail die naar jezelf. Bewaar de lijst op een veilige plek. Maak van kostbare spullen zonder serienummer een foto en upload de foto op de Stop Heling app. Na diefstal kunnen waardevolle producten zo herkend en teruggevonden worden.
  2. Controleer in de Stop Heling app of op stopheling.nl of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan. Staat een product als gestolen geregistreerd, vul dan het meldformulier van de politie in.
  3. Je bent als opkopende ondernemer verplicht een inkoopregister bij te houden. Tegenwoordig gebruiken veel ondernemers het Digitaal Opkopers Register. Het DOR is gekoppeld aan de database van Stop Heling. Zodra een gestolen goed wordt opgekocht, ontstaat er een match met Stop Heling en ontvangt de politie automatisch een melding. In de periode van mei t/m augustus 2019 gebeurde dat 1.833 keer.
  4. Doe na een bedrijfsdiefstal of inbraak altijd aangifte bij de politie. Wanneer je eigendommen registreert in de Stop Heling app kun je snel nagaan welke belangrijke spullen ontvreemd zijn en kun je de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat je je spullen terugkrijgt. Bovendien help je de politie bij het opsporen van de dief.

Nieuwe Stop Heling app
Verkoop je als ondernemer waardevolle producten? Informeer je klanten dat het verstandig is om hun nieuwe aanschaf in de vernieuwde Stop Heling app te registreren aan de hand van serienummers of uiterlijke kenmerken van producten, bijvoorbeeld voor sieraden. De nieuwe app heeft een verbeterde scanner voor nummerborden, barcodes en serienummers. Dat maakt het eenvoudig producten te registreren of te controleren of ze als gestolen geregistreerd staan. Ook is het gebruik van de app makkelijker gemaakt.

Voor meer informatie over heling en om jouw kennis over heling te testen, ga je naar www.stopheling.nl.