Bedrijven proberen steeds meer te bezuinigen op brandstofkosten, om zo de economische crisis het hoofd te kunnen bieden. Onlangs meldde KPMG dat negentig procent van de topmanagers in Nederland bij het uitzoeken van nieuwe bedrijfswagens vooral let op de zuinigheid. Inmiddels zijn er ook ondernemers die proberen hun personeel te stimuleren om minder aan benzine en diesel uit te geven door bij goedkopere tankstations hun auto’s bij te vullen.
Uit een onderzoek onder ANWB-leden bleek dat 63 procent van de ondervraagden het er graag voor over heeft om een stukje om te rijden voor een tankbeurt, om op die manier de dure benzinepompen langs snel- en rijkswegen te omzeilen. Aangezien personeel met een auto en een tankpas van de zaak ongetwijfeld minder bereid is om dit te doen zijn er nu ondernemers die hun werknemers beloven een gedeelte van het bespaarde geld met ze te delen als ze bereid zijn te kiezen voor tankbeurten bij goedkopere tankstations.
Op een volle tank kan het verschil tussen een prijsvechter en een tankstation langs de snelweg oplopen tot zo’n zeven à acht euro. Op jaarbasis kan deze gedragswijziging bedrijven met een groot aantal personeelsleden die veel kilometers maken dus een behoorlijke hoeveelheid geld schelen. Om dit goede gedrag te belonen bieden sommige bedrijven werknemers die kunnen aantonen geld te besparen op tankbeurten bijvoorbeeld cadeau’s aan ter waarde van een gedeelte van het bespaarde gedrag.
Uiteraard levert het rijden in zuinigere auto’s ook een positieve bijdrage aan het verlagen van brandstofkosten. Autofabrikanten bieden veel van hun gerenommeerde modellen inmiddels aan in zuinigere uitvoeringen. Bij het ontwerpen van deze nieuwe edities, zoals de Honda Accord en CRV, is hoog ingezet op bijvoorbeeld het verlagen van de luchtweerstand, waardoor het minder energie kost om de auto in beweging te zetten en te houden. Al met al liggen hier kansen voor ondernemers om te geld te besparen zonder dat het ten koste gaat van het geleverde werk.