Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Ondernemen in eigen regio? 5 tips!

Ondernemen in eigen regio? 5 tips!

Geplaatst in: algemeen

Door het hele land en optioneel zelfs in het buitenland: je kunt als ondernemer je producten of diensten op allerlei locaties aanbieden. Maar vergeet de regionale markt niet! Juist hier kun je een hechte klantenkring opbouwen, als je de juiste stappen zet. Benieuwd naar tips voor regionaal ondernemen? Lees zeker verder.

Goede basis

duurzaam ondernemenVoor iedere onderneming is het belangrijk om de basis op orde te hebben. Hier kun je dus zeker de nodige tijd en aandacht in steken. Ben je op zoek naar een bedrijfspand? Dan is het natuurlijk belangrijk dat dit in de regio te vinden is, en aan jouw wensen voldoet. Als je bijvoorbeeld een winkel opent, kun je dat doen in het centrum van Almere. Of in een ander winkelgebied. Zorg dat je goed zichtbaar bent! Ook kantoorruimtes zijn er genoeg te vinden in Almere. Richt het pand waar je straks werkt mooi in. Zorg daarnaast voor goed vervoer. Met full operational lease rijd je in een mooie auto en maak je meteen gebruik van handige inbegrepen services. Verder wil je natuurlijk ook je administratie op orde hebben. Regel dit direct bij de start van je bedrijf, waar bijvoorbeeld een boekhouder je bij kan helpen.

Ken de omgeving

Het is natuurlijk altijd goed om de markt te kennen. Wie is je doelgroep? Hoe bind je deze personen aan jouw bedrijf? Doe hier een marktonderzoek naar. Op regionaal gebied kun je dit heel direct insteken. Onderzoek niet alleen je doelgroep, maar ook andere bedrijven in de regio. Met welke concurrentie heb je te maken? Het is natuurlijk ook een kunst om juist een product of dienst aan te bieden die nog niet (veel) te vinden is in de regio! Dat vergroot voor jou de kans op succes. Of probeer een specifieke insteek te vinden waarmee je jouw bedrijf goed op de kaart zet. Kun je je producten bijvoorbeeld voorzien van een extra regionaal karakter? Dan heb je al snel een streepje voor.

Laat je bedrijf zien

Op regionaal niveau kun je je bedrijf goed laten zien. Je hebt immers met een relatief klein gebied te maken, waar je je onderneming op meerdere plekken in de spotlights kunt zetten. Heb je een winkel? Dan is dit al gauw je voornaamste visitekaartje. Je kunt er ook aan denken om posters, flyers en andere productieartikelen te verspreiden door de stad. Zorg dat je opvalt! Rijd je in een auto of busje voor de zaak? Je kunt een bedrijfswagen leasen XLlease waarop je bedrijfsbestickering plaatst. Op die manier is je logo extra vaak in beeld. En dat werkt. Je moet namelijk eerst voor herkenbaarheid zorgen, voordat je een grotere klantenkring opbouwt. Door je op de regionale markt te richten, is dit doel goed haalbaar. Maar het kost natuurlijk wel wat tijd. Een ding is zeker: hoe vaker mensen je bedrijf langs zien komen, hoe beter je wordt onthouden.

Gunfactor

De gunfactor speelt op regionaal niveau een grote rol! Gunnen mensen jou en je bedrijf iets? Dan is de kans groter dat mensen vaker bij jouw bedrijf terecht komen. Zorg daarom dat je een goed imago hebt. Laat je eigen gezicht bijvoorbeeld zien als je je producten verkoopt of je diensten aanbiedt. Ook op social media kun je regelmatig filmpjes delen waarin je je verhaal vertelt. Doe dit met een vrolijke en open uitstraling, want dat is wat mensen van je onthouden.

Mond-tot-mondreclame

De laatste tip is misschien wel een van de belangrijkste: zet in op mond-tot-mondreclame. In de regio kan dit je veel opleveren. Als mensen voor jou een goed woordje doen over je bedrijf, kan dat je veel nieuwe klanten opleveren. Meer dan wanneer je zelf een marketingstrategie uitwerkt. Het is namelijk heel overtuigend als een ander iets goeds over jouw bedrijf zegt. Daar geloven natuurlijk meer mensen in dan wanneer je dit zelf zegt! Ook neemt men sneller advies aan van bekenden, wat mond-tot-mondreclame nog effectiever maakt. Als jij goede kwaliteit levert, een uitstekende service aanbiedt en betrokken bent bij je klanten, vergroot je de kans dat klanten iets voor je terugdoen.

Pak ondernemen in de regio goed aan. Hier zet je toch weer andere stappen dan bij nationaal of internationaal ondernemen. We hopen je te hebben geïnspireerd met de bovenstaande tips!