Home » Ondernemersnieuws » overheid » OESO: Nederland doet het leuk, maar zzp’ers zijn een probleem

OESO: Nederland doet het leuk, maar zzp’ers zijn een probleem

Geplaatst in: algemeen, overheid

OESO-rapport-2018Het gaat goed met de Nederlandse economie -want die groeit- en de verwachting is dat dat de komende twee jaar zo blijft. Dat zegt de OESO in een rapport dat op 2 juli 2018 werd gepresenteerd. En de OESO is daar blij mee. Maar heeft ook kritiek op de manier waarop wij hier in Nederland onze zaakjes hebben georganiseerd. Een van hun adviezen is om de zzp’ers, met hun gebrek aan minimumtarieven, schamel pensioen en ontbrekende arbeidsongeschiktheidsverzekering, minder belastingvoordeel te geven. Met andere woorden: de groei van het aantal zzp’ers in ons land moet gestopt.

De OESO?

De OESO zeg je? Jazeker. De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is een wereldwijde organisatie waarin 35 welvarende landen zijn vertegenwoordigd. Men bespreekt, bestudeert en coördineert beleid, zoals de Wikipedia het netjes zegt. En brengt rapporten uit uiteraard. Het is geen organisatie die directe invloed heeft op ons overheidsbeleid, maar wel een invloedrijke club als het gaat om adviseren over het nadenken over de economie in onze samenleving. De OESO wordt ook wel ‘de rotaryclub van de naties’ genoemd.

Belastingvoordelen verlagen, sociale verzekeringen verplichten

De OESO concludeert dat niet alle werkenden in ons land meeprofiteren van de economische groei.Daarbij wijzen ze vooral naar het aantal zzp’ers in ons land. Men beschouwt dat zzp-zijn niet als ondernemerschap, maar als een manier die het systeem van loondienst ondermijnt. Doordat een zzp’er extra belastingvoordelen heeft (de zelfstandigenaftrek) en niet verplicht is te betalen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid, zijn de gemiddelde tarieven te laag. Daardoor wordt ook de onderhandelingspositie van werknemers ondermijnd.

De OESO stelt daarom voor het verschil tussen de zzp’er en de loonslaaf te verkleinen door de zzp’er meer te laten betalen. De middelen daarvoor zijn eenvoudig te bedenken: vermindering van de zelfstandigenaftrek en het verplicht stellen van het betalen van sociale premies. Het is logisch dat daardoor een aanzienlijk aantal zzp’ers moet besluiten de activiteiten te staken omdat het niet meer lonend is. Maar over wat de OESO nu ziet als oplossing voor die groep zzp’ers, is onduidelijk… Maar wellicht stond het ergens verborgen in het rapport en zagen we dat over het hoofd.

Lees hier het complete rapport van de OESO.