Heb jij een concept bedacht dat uniek is en waarvan je verwacht dat het grote potentie heeft? Dan wil je natuurlijk niet dat een ander wegloopt met jouw geesteskind. Een goed idee kan immers in potentie tot veel inkomsten leiden, en die wil je niet mislopen. Om te voorkomen dat jouw idee gestolen of gekopieerd wordt, moet je octrooi hebben op jouw idee. Dit moet je aanvragen. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Wij leggen je uit hoe het in zijn werk gaat.
Wat is een octrooi en wat is het verschil met een patent?
Een octrooi geeft je exclusief recht op een uitvinding, technisch product of proces gedurende een bepaalde termijn. Daarvoor moet aan vier eisen voldaan worden volgens de Rijksoctrooiwet. Ten eerste moet het jouw uitvinding zijn. Ten tweede mag het nergens ter wereld al bestaan. Ten derde moet de uitvinding uitvinderswerkzaamheid hebben, wat wil zeggen dat he niet voor de hand moet liggen voor een ‘deskundige’. Ten vierde moet je uitvinding industrieel toepasbaar zijn. Volledig uitsluiten dat jouw product of proces nagemaakt gaat worden is niet altijd mogelijk, maar een octrooi geeft je juridisch wel een stok om mee te slaan. De beschrijving van jouw uitvinding moet dan wel echt sterk zijn. Als je denkt: dit klinkt verdacht veel als een patent, dan heb je gelijk. Het zijn namelijk twee woorden voor hetzelfde. Het woord patent lijkt overgewaaid te zijn uit het Engels.
Hoe gaat een octrooiprocedure in zijn werk?
Voordat je een octrooiaanvraag doet, kun je in een databank controleren of jouw uitvinding al is vastgelegd. Daarna doorloop je vijf stappen: het indienden van de octrooiaanvraag, een verzoek tot onderzoek naar de stand van de techniek (binnen 13 maanden in te dienen), een uitgifte van het onderzoeksrapport (zes tot negen maanden daarna) en het eventueel aanpassen van de aanvraag (maximaal twee maanden na onderzoeksrapport). Daarna wordt jouw aanvraag gepubliceerd in het Nederlandse octrooiregister. Hierna kan de verlening van het octrooi voor 20 jaar plaatsvinden. Het aanvragen van een octrooi in Europa duurt dan de Nederlandse procedure. Een Europees octrooi wordt pas verleend nadat het Europees Octrooi Bureau (EOB) onderzocht heeft of de aanvraag voldoet aan de gestelde vormvoorschriften en materiële eisen. Tussen indienen en verlenen van het octrooi zal ongeveer 3 tot 4 jaar zitten. Internationaal bestaat er één aanvraagprocedure voor wereldwijd patent door het Patent Cooperation Treaty. Het is echter niet aan te raden om voor alle landen in de wereld octrooi aan te vragen, omdat dit ontzettend veel kosten met zich meebrengt.
Is het verstandig om zelf je octrooiaanvraag in te dienen?
Je kunt zelf je octrooi aanvragen bij het Octrooicentrum Nederland. Maar omdat een juridisch document is vereist zo’n aanvraag veel juridische kennis. Dit kost geld, maar zorgt er wel voor dat je beter kunt handhaven als iemand inbreuk maakt op jouw patent. Het juridische document achter jouw octrooi moet goed in elkaar zitten. Is dit niet zo omdat je het zelf hebt opgesteld en aangevraagd, loop je het risico dat het niet te handhaven is en je jouw octrooi kwijtraakt. Voor verdere hulp met jouw octrooi verwijzen we je naar een uitstekend octrooibureau in Eindhoven dat je kan helpen om de flinke kosten die bij een octrooiaanvraag komen kijken in bedwang te houden.
Waarop kun je een octrooi aanvragen?
Je kunt een octrooi aanvragen als iets een uitvinding is die nieuw, inventief en vatbaar voor industriële toepassing is. Je kunt octrooien aanvragen op een uitvinding, proces of product. Een idee is niet octrooibaar totdat het uitgewerkt is tot een vinding. Zaken als een merknaam, kleding, apps, een bedrijfsnaam, een ontwerp van het uiterlijk van iets, een logo, een spel of software zijn niet met het octrooirecht te beschermen.
Wat is de duur van een octrooi?
De duur van een Nederlands octrooi is doorgaans 20 jaar. Dit is mede afhankelijk van de instandhoudingskosten die jij ervoor betaalt. Betaal jij deze korter dan 20 jaar, dan is het octrooi ook korter geldig, want als je stopt met betalen stopt de geldigheid van jouw octrooi ook. Na 20 jaar is het niet meer mogelijk om je octrooi te verlengen en mag iedereen gebruik maken van het idee waarover jij octrooi had.