Home » Nederlandse finalisten Europese duurzaamheidsverkiezing

Nederlandse finalisten Europese duurzaamheidsverkiezing

Fingerprint tree vectorVan 11 tot 13 juni komt de crème de la crème van jonge Europese sociale en duurzame ondernemingen bijeen in Londen om te pitchen voor de de Join Our Core finale. Join Our Core is een ondernemersverkiezing georganiseerd door duurzaamheidexperts Ashoka, Social Enterprise NL en ijsmerk Ben & Jerry’s.

Peerby en Granny’s Finest pitchen voor een Europese vakjury met onder andere Jerry Greenfield, de medeoprichter van Ben & Jerry’s. De Nederlandse Stef van Dongen neemt ook plaats in de jury. Van Dongen is de founder van Enviu, een bedrijf dat duurzame en sociale ondernemingen adviseert. Van de twee Nederlandse ondernemingen, wordt één winnaar gekozen. Naast de € 10.000 en begeleiding, staan zij een jaar lang met hun bedrijf op een ijsverpakking van Ben & Jerry’s. En daarmee houdt het niet op. In september mogen zij naar de allereerste ijsfabriek van Ben & Jerry’s in Vermont. Daar vieren zij de 35e verjaardag van het ijsmerk.

Join Our Core
Dit jaar is de tweede editie van Join Our Core. Naast Nederland doen dit jaar Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken, Zweden, Duitsland, Finland, Oostenrijk en Zwitserland mee. In totaal hebben 430 ondernemingen zich aangemeld waarvan meer dan 70 uit Nederland. Join Our Core is ontstaan door de wens van Ben & Jerry’s om jonge ondernemingen te steunen die dezelfde waarden als het ijsmerk hoog in het vaandel hebben staan: elk bedrijf zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor de samenleving waarin het onderneemt.

Finalisten Granny’s Finest en Peerby
Granny’s Finest koppelt jonge ontwerpers aan breiende oma’s. Op deze manier brengen ze hippe kleding die op ambachtelijke wijze gemaakt wordt aan de man. De jonge ondernemers gaan met hun bedrijf daarnaast de eenzaamheid in verzorgingshuizen tegen. Peerby.com is een online platform waarmee men spullen kan lenen van mensen uit de buurt binnen 30 minuten. Crowdfunding voor producten. Peerby is voordelig, sociaal en het is goed voor het milieu. Minder spullen belanden op de afvalberg en de uitstoot van C02 wordt verlaagd omdat minder spullen gemaakt worden.