Ruim 60 procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf maakt zich zorgen over de beveiliging van hun systemen tegen cybercrime. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeksbureau Panteia in het kader van de Week van de Ondernemer heeft uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland.
“We verwachten eigenlijk dat dit percentage inmiddels fors hoger ligt”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van de ondernemersorganisatie. “De peiling is daags voor de grote verstoringen van de websites voor internetbankieren van de afgelopen dagen gehouden. Dat zelfs de best beveiligde systemen door dit soort aanvallen kunnen worden platgelegd, maakt ondernemers des te ongeruster.”
Een grote meerderheid van de 800 door Panteia ondervraagde mkb-ondernemers is het afgelopen jaar met een of meerdere vormen van cybercrime in aanraking geweest. De helft heeft te maken gehad met fishing, waarbij gepoogd wordt de ondernemer te lokken naar een valse (bank)website. Ook met voorschotfraude (waarbij slachtoffers, vooral via e-mail, grote geldbedragen wordt beloofd als zij eerst een relatief klein bedrag aan onkosten voorschieten of een kleine investering doen) heeft een derde van ondernemend Nederland te maken gehad. Bij 8 procent van de ondernemers zijn persoonlijke gegevens gehackt.
Vals gevoel van veiligheid
Ruim een derde van de ondernemers heeft geen enkele maatregel genomen om cybercrime te voorkomen; 65 procent heeft dat wel gedaan. Bijna een kwart denkt slecht tegen digitale criminaliteit te zijn beveiligd. Een minderheid van 40 procent van de ondernemers meent wel goed te zijn beveiligd en maakt zich geen zorgen om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Ruim 60 procent is daarover juist wel bezorgd.
“De afgelopen dagen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat het bijna onmogelijk is je systemen waterdicht te maken tegen aanvallen van buitenaf”, zegt directeur Visser van MKB-Nederland. “Het gegeven dat cybercriminelen erin slagen uren achter elkaar systemen als iDeal plat te leggen, maken ondernemers des te ongeruster over de veiligheid van hun eigen systemen.”
Een groot deel van de ondernemers is voor zijn bedrijfsvoering afhankelijk van ICT. Dat geldt in elk geval voor de 36 procent van de ondervraagden die een webwinkel heeft. Ruim 91 procent maakt gebruik van internetbankieren en 84 procent heeft een eigen website.
MKB-Nederland gaat momenteel na op welke wijze zij ondernemers kan gaan ondersteunen bij de beveiliging van hun computersystemen. Van de overheid verwacht de organisatie dat meer wordt geïnvesteerd in capaciteit, kennis en kunde om internetcriminelen op te sporen en aan te pakken.
Weerbaarheid vitale systemen
Reagerend op de recente cyberaanvallen op ING vinden MKB-Nederland en VNO-NCW dat de weerbaarheid van de vitale ICT-systemen in ons land snel moeten worden versterkt. “Risico’s van misbruik en uitval van systemen moeten tot een aanvaardbaar minimum worden beperkt”, aldus Visser. De cyberaanvallen van afgelopen dagen zijn een slechte zaak voor zowel de banken als de gebruikers van banksystemen.
Bedrijven zien in elk geval tijdelijk omzet verloren gaan als klanten niet via internet kunnen betalen. Ieder uur dat bijvoorbeeld iDeal niet werkt, kost het bedrijfsleven miljoenen. “En het is maar de vraag of die bedragen altijd volledig worden ingehaald als de systemen weer draaien.”
Ondernemers die te maken krijgen met cybercriminaliteit of meer informatie willen, kunnen terecht bij het bedrijvenloket cybercrime.
Over het bedrijvenpanel van Panteia
Het bedrijvenpanel van Panteia is een panel van ruim 10.000 ondernemers die regelmatig een korte vragenlijst via internet invullen. Het panel vormt een goede afspiegeling van ondernemend Nederland.