Home » Ondernemersnieuws » administratie » MKB-ondernemers ontevreden over eigen bijscholing

MKB-ondernemers ontevreden over eigen bijscholing

Geplaatst in: administratie

Bijna 9 op de 10 mkb-ondernemers vinden dat ze niet genoeg toekomen aan hun eigen ontwikkeling. Dat blijkt uit een online enquête door MKBServicedesk.nl onder 794 ondernemers naar (bij)scholing binnen hun bedrijf. Het belang van jezelf blijven ontwikkelen wordt steeds groter door technologische innovaties en de invloed van toenemende robotisering, waarschuwen economen. De baan voor het leven verdwijnt, ‘een leven lang leren’ houdt werknemers geschikt voor die snel veranderende arbeidsmarkt. “Educatie wordt daarom een belangrijke nieuwe pijler voor onze dienstverlening”, aldus Frank van Rutten van het online ondernemersplatform.

Bijna 86% geeft aan behoefte te hebben zich meer te ontwikkelen dan nu. Het bijhouden van kennis en concrete vaardigheden staat voor 1 op de 3 het hoogst op het wensenlijstje, net boven het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. Andere behoeften zijn coaching (1 op de 5) en het willen leren een betere privé-werkbalans aan te houden (1 op 10).

Iets minder dan de helft (48%) van de ondernemers besteedt dagelijks tijd aan het verbeteren van zichzelf. Zo’n 1 op de 20 ondernemers is hier nooit mee bezig.

Meer aandacht en ruimte geven ondernemers aan de ontwikkeling van hun personeel. Bijna 9 op de 10 respondenten steunt medewerkers hierin. Zij doen dit met bijscholing (38,7%), coaching (25,5%) en het laten leren van nieuwe vaardigheden (14,2%).

Andere ondernemers vinden geen rol voor zichzelf weggelegd: 1 op de 8 vindt ontwikkeling een verantwoordelijkheid van medewerkers zelf.

bijscholing MKB

Over het onderzoek
De resultaten zijn verzameld in de eerste twee weken van augustus via een digitale enquête  op MKBServicedesk.nl. Hieraan is meegewerkt door 794 ondernemers met tussen de 1 en 250 werknemers.