Home » Ondernemersnieuws » personeelszaken » Met deze tips vind je de beste kandidaten voor jouw vacature

Met deze tips vind je de beste kandidaten voor jouw vacature

Geplaatst in: algemeen, personeelszaken

De banenmarkt in Nederland is voller dan vol. Het gevolg hiervan is dat bedrijven met hun handen in het haar zitten en geen idee meer hebben hoe ze nieuwe medewerkers moeten binnenhalen. Je bent klaar voor de groei van je bedrijf, maar de mensen die hiervoor nodig zijn blijken nergens te vinden. Je hebt juist slimme koppen nodig om de groeiplannen te realiseren. Om toch te kunnen groeien met je bedrijf, hebben wij een aantal tips onder elkaar gezet. Met deze tips kom je erachter hoe je, in deze gekke arbeidsmarkt, gekwalificeerde werknemers kunt vinden.

Wees eerlijk, duidelijk en transparant

Je hebt het waarschijnlijk al eens iemand horen zeggen: kandidaten moeten niet solliciteren bij een bedrijf, maar bedrijven bij kandidaten. Dit komt omdat in vrijwel alle sectoren, de kandidaten de banen voor het uitzoeken hebben. Beeld je in dat een gekwalificeerde kandidaat waarschijnlijk tien vacatures heeft waar hij of zij uit kan kiezen. Dan kiest de diegene zeer waarschijnlijk voor de optie die het beste op hem of haar overkomt.

Hoe zorg je er nu voor als bedrijf dat deze vacature, jouw vacature is. Dat doe je door eerlijk, duidelijk en transparant te zijn bij het schrijven van je vacature.

Wees eerlijk

Het is als bedrijf zeer belangrijk om eerlijk te blijven in je vacature. Je kunt iemand wel de wereld beloven, maar vaak komt dit heel onbetrouwbaar over. Dit heeft weer als gevolg dat een kandidaat afknapt op je vacature. Wees eerlijk in wat je te bieden hebt als bedrijf, maar ook in wat je verwacht van de kandidaat.

Wees duidelijk

Wees duidelijk bij het schrijven van je vacaturetekst. Je kunt wel ellenlange teksten gaan schrijven, maar een te lange tekst is niet fijn om te lezen. Een kandidaat kan hierop afknappen. Wees duidelijk en draai niet te veel om de brei heen. Hierdoor weet een kandidaat direct waar hij of zij aan toe is.

Wees transparant

Laat in je vacaturetekst zien wat voor bedrijf je bent. Wees hierin eerlijk en transparant. Beschrijf de cultuur binnen het bedrijf en laat weten naar wat voor persoonlijkheid je op zoek bent. Mocht een kandidaat zich hierin herkennen, dan is de kans groter dat hij of zij voor jouw bedrijf kiest.

Laat je voordelen niet achterwege

Als bedrijf heb je hoogstwaarschijnlijk enkele voordelen die je kunt bieden aan een kandidaat. Aan wat voor voordelen moet je dan denken? Reiskostenvergoeding, persoonlijke ontwikkeling, 13e maand of flexibiliteit met thuiswerken.

Als werkgever is het mogelijk om hierop in te spelen wanneer je je vacaturetekst schrijft. Ook hierbij geldt dat je eerlijk moet blijven, maar het benoemen van voordelen spreekt vaak veel sollicitanten aan. Laat dit vooral niet achterwege bij het schrijven. Wanneer jouw voordelen beter zijn dan die van een concurrerend bedrijf, is de kans groter dat iemand voor jouw bedrijf zal kiezen.

Lukt het je zelf niet? Laat het over aan professionals

Hoe hard je het misschien ook probeert, het lukt gewoon niet altijd om geschikt personeel te vinden die in jouw teamsamenstelling past. Wat dan slim is om te doen, is het inschakelen van een gespecialiseerd bureau. Zij kunnen voor elke vacature op zoek naar een geschikte kandidaat. Vaak hebben zij ook al een grote vijver met talent waar ze uit kunnen vissen. Zoek je bijvoorbeeld iemand ter vervanging zwangerschapsverlof? Dan is interim recruitment de beste oplossing voor jou. Het recruitmentbureau gaat je hier dan volledig bij helpen.

Zo zijn er veel trucjes om jouw vacature gevuld te krijgen. Toch blijven we zeggen dat het in deze tijd lastig is om aan kwalitatief goed personeel te komen. Maar met deze tips zorg je er wel voor dat je kans groter wordt. We wensen je daarom ook veel succes met het zoeken naar de perfecte kandidaat!