Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Meeste starters in dichtbevolkte gebieden

Meeste starters in dichtbevolkte gebieden

Geplaatst in: algemeen

Dichtbevolkte gebieden hebben vaak de meeste starters, concludeert het CBS. Amsterdam staat bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste starters per 10 duizend inwoners. Opvallend is dat de regio Parkstad Limburg, één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland, juist weinig starters per 10 duizend inwoners heeft. Dit is het gevolg van vergrijzing en ontgroening in deze regio.

Veel oprichtingen in zakelijke dienstverlening
De meeste nieuwe vestigingen worden opgericht in de zakelijke dienstverlening, bouw en handel. Er is geen duidelijke regionale concentratie van deze branches.

Technische universiteiten goed voor hightech
De drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede hebben een aanzuigende werking op bedrijven in de hightech. In deze gemeenten is het aandeel starters in de hightechsector 9 procent. In Nederland is dit aandeel slechts 5 procent.

Hart van de culturele sector in Utrecht en Amsterdam
Er is een sterke ruimtelijke concentratie van de culturele sector in Amsterdam en Utrecht. Dit zorgt ervoor dat het aandeel starters in de culturele sector in deze gemeenten twee keer zo groot is als het landelijk gemiddelde. Bijna een kwart van de starters in deze sector vestigden zich in Amsterdam en Utrecht.

(Bron en afbeelding: CBS)