Home » Ondernemersnieuws » zzp » Meerderheid zzp’ers werkt meer dan 40 uur per week

Meerderheid zzp’ers werkt meer dan 40 uur per week

Geplaatst in: zzp

Bijna 6 op de 10 zzp’ers (57,7%) werkt meer dan 40 uur per week. Enerzijds door gemiddeld meer dan 8 uur per dag te werken en anderzijds door meer dan 5 dagen per week actief te zijn voor de onderneming. Ondanks de drukke werkweek zitten zzp’ers vol energie. Na het werk gaan zij graag de deur uit om te sporten of tijd te besteden met vrienden en familie. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.224 zzp’ers.

Uit het onderzoek blijkt dat 58% meer dan 8 uur per dag werkt, ruim 4 op de 10 (44%) zo’n 8 tot 10 uur per dag. Ook werkt een groot deel (43,7%) 6 tot 7 dagen per week. Veel zzp’ers zijn dan ook zowel door de week als in het weekend aan het werk.

Drukke werkweek

Ruim drie kwart van de zzp’ers (75,6%) vindt dat zij genoeg uren aan hun onderneming besteden. Vrije tijd is belangrijk, bijvoorbeeld om te besteden met vrienden en/of familie (91,8%) of om te gaan sporten (68,7%). Vrouwen werken als zzp’er iets minder vaak meer dan 40 uur per week (48,1%) dan mannen doen (60,4%). Daar staat wel tegenover dat 70,7% van de vrouwen nog een huishouden te onderhouden heeft in de vrije tijd, bij de mannen ligt dit aantal minder hoog (43%).

Genoeg energie

Ruim 70% van de de zzp’ers heeft altijd wel energie over om iets te gaan ondernemen. 6 op de 10 zzp’ers (61%) heeft het gevoel niet stil te kunnen zitten, ze moeten iets doen. Bij de start als zelfstandige was ‘meer vrijheid’ bij 36,3% onder meer de reden om te starten. Bij 62,2% is dit ook daadwerkelijk gelukt.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.224 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).