Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Meerderheid zp’ers overweegt elektrische auto

Meerderheid zp’ers overweegt elektrische auto

Geplaatst in: algemeen, duurzaamheid

De meerderheid van de zzp’ers overweegt een elektrische auto als hij nadenkt over de vervanging van de huidige auto. Een goede prijs en de grootte van de auto is daarbij nog steeds doorslaggevend. Althans, dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.035 zzp’ers in opdracht van Fleetwise (onderdeel van PON).

Weinig zzp’ers rijden nu nog elektrisch maar de interesse in deze vorm van autorijden is er wel, bijna 1 op de 10 zzp’ers (9,7%) geeft aan er zeker van te zijn om bij vervanging van de huidige auto een elektrische auto aan te schaffen. Maar hij moet wel groot zijn. En niet duur.

Liever een Tesla

Zzp’ers willen graag een grote, elektrische auto met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De kenmerken met de meeste invloed op de keuze van zzp’ers zijn prijs (50,7%), grootte (40,2%), brandstof (34,3%), merkvoorkeur (33,7%) en verbruik (28,8%). Automerken als Tesla, Volvo en Volkswagen worden vaak genoemd als de zzp’er het heeft over zijn of haar gewenste automerk.

Op dit moment rijdt bijna 9 op de 10 zzp’ers op fossiele brandstoffen (45,8% benzine, 40,3% diesel), daarna zijn hybride (5,9%) en LPG (2,8%) de meest gekozen brandstoffen. Slechts 0,7 procent rijdt op dit moment elektrisch, dit terwijl 57% overweegt om elektrisch te gaan rijden. Maar ja… wat is overwegen in deze?

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een representatieve steekproef van 1.035 zzp’ers in Nederland. Van de ondervraagden is het overgrote deel (68,4%) al meer dan 5 jaar actief als zzp’er. Ruim drie kwart zit in de leeftijd van 45 tot 65 jaar (77,1%) en is hoger opgeleid (75,1%).