Home » Ondernemersnieuws » overheid » Meer administratieve rompslomp door afschaffing VAR?

Meer administratieve rompslomp door afschaffing VAR?

Geplaatst in: overheid, zzp

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het afserveren van de VAR en de introductie van ‘modelovereenkomsten’. Die maatregel is op initiatief van staatssecretaris Wiebes genomen omdat de overheid daarmee de zogenaamde ‘schijnzelfstandigheid’ terug wil dringen. Bij de belastingdienst vond men het niet doenlijk om die VAR-overeenkomsten te controleren, waardoor het goed kon dat iemand zich als zelfstandig ondernemer presenteerde terwijl hij in feite voortdurend voor één en dezelfde opdrachtgever werkte. Een verkapt loondienstverband dus, een doorn in het oog van overheid en -niet in de laatste plaats- de vakbonden.

Het is na 1 mei, wanneer de wet intreedt, de bedoeling dat je als zelfstandige een overeenkomst tekent met je opdrachtgever waardoor helder wordt dat er geen sprake is van iets wat op een dienstverband leidt. Vandaag reageerden al veel zzp’ers met enige wanhoop omdat ze vrezen dat straks met (onnodig) veel administratieve rompslomp worden opgezadeld. Zo ziet artieste Aafke Romeijn zich al een dag per week bezig met het administreren van haar overeenkomsten.

Hoe het in de praktijk uitpakt is natuurlijk nog afwachten. Kijk hier op de site van de Belastingdienst naar de overeenkomsten die voor je klaar liggen.

Update: Is het je allemaal nog niet duidelijk, kijk dan naar deze video van een ‘webinar’ van de Belastingdienst over de invoering van de nieuwe regels (de DBA)