Home » Ondernemersnieuws » Magazijn & opslag » Magazijntruck kopen: waar op letten?

Magazijntruck kopen: waar op letten?

Geplaatst in: Magazijn & opslag

Er komt veel kijken bij het kopen van een heftruck, zeker als het de eerste keer is dat je een magazijntruck aanschaft. Kies je voor een nieuw exemplaar of tweedehands? En voor welk soort goederen wil je de magazijntruck gebruiken? Dit artikel biedt je waardevolle tips en tricks bij de aanschaf van een magazijntruck en maakt inzichtelijk waar je allemaal op moet letten.

Welke goederen behandel je?

Allereerst breng je in kaart welke goederen je behandelt. Wat is het gewicht en de grootte van de goederen? Wordt er één type pallet gebruikt, of zijn er verschillende soorten en maten waardoor je meer flexibiliteit nodig hebt? Deze belangrijke aspecten bepalen mede welke magazijntrucks geschikt zijn voor jouw bedrijf.

Opslag en stapelen

Vervolgens hou je rekening met de manier waarop goederen worden opgeslagen in het magazijn. LIFO-processen (last in, first out) hebben andere vereisten dan een FIFO-proces (first in, first out). Kunnen pallets op elkaar worden gestapeld of ben je op zoek naar een heftruck waarmee je de goederen horizontaal verplaatst? Meet ten slotte de afmetingen van de magazijnstelling, zowel de hoogte als de diepte, om te weten hoe hoog de heftruck moet heffen om het hoogste niveau van de stelling te kunnen bereiken.

Indeling van het magazijn

Is de magazijntruck alleen binnen nodig, of vinden er ook operaties buiten plaats? In dit geval heb je een heftruck nodig die in allerlei weersomstandigheden te gebruiken is. Hou voor binnen altijd rekening met de hoogte van het plafond en obstakels zoals pijpen en sprinklers. Je gaat uit van de laagste plafondhoogte. Breng in kaart hoe hoog en breed de poorten en deuren van het magazijn zijn zodat je zeker weet dat de heftrucks makkelijk kunnen passeren.

Meet de breedte en lengte van alle paden in het magazijn en hou hierbij rekening met de noodzaak voor aparte voetpaden. Waar is de vloer van gemaakt? Kan deze het apparaat en de lading dragen? Zijn er hellingen of is de vloer glad? En hoe zit het met de afstanden? Heb jij behoefte aan een magazijntruck die af en aan rijdt of alleen een truck die simpele bewegingen uitvoert?

Nieuw of tweedehands

Heftrucks zijn zowel nieuw als tweedehands te vergelijken. Zeker bij een kleiner budget zijn onder andere stapelaars tweedehands erg interessant. Je bespaart op de aanschafkosten en je hoeft doorgaans minder lang te wachten op de heftruck, omdat deze op voorraad is. In veel gevallen ontvang je ook nog garantie op jouw aankoop. Ook is het een duurzame keuze, omdat de heftruck een tweede leven krijgt. Wel heb je minder keuze dan wanneer je kiest voor een nieuwe stapelaar of heftruck.