Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Mag je een mondkapje verplichten?

Mag je een mondkapje verplichten?

Geplaatst in: algemeen, corona

Op dit moment geeft de overheid een ‘dringend advies’ om mondkapjes te dragen in ruimtes ‘waar je de hemel niet ziet’. In een winkel is dat zo, in een groothandel idem. En in een kantoor ook. Maar als ondernemer heb je te maken met klanten en met medewerkers met een eigen mening. En dan kun je je winkeldeur voorzien van het verzoek om een mondkapje te dragen, maar dan weet je ook dat je te maken krijgt met mensen die zich daar niets van aantrekken. En wat dan? Mag je een mondkapje verplichten?

Als jij als ondernemer je medewerkers verplicht om tijdens het werk een mondkapje te dragen, dan heb je daartoe het volste recht. Je kunt een mondkapje beschouwen als een onderdeel van werkkleding. En net zoals je werkschoenen verplicht stelt, of een shirt met je merknaam erop, kan dat bij mondkapjes ook. Nu is verplichten niet het eerste dat je moet doen natuurlijk, da’s niet goed voor de sfeer en misschien heeft iemand wel ene heel goede reden om geen mondkapje te dragen. Maar als puntje bij paaltje komt en je de pech hebt dat er een #ikdoenietmeermee aanhanger onder je medewerkers zit, kun je uiteindelijk laten zien wat jij verstaat onder niet meer meedoen.

Klanten kun je ook de toegang tot je (verkoop-)ruimte ontzeggen. Winkeliers willen die strijd begrijpelijkerwijze liever niet aangaan, maar als jij dat wel durft, sta je volledig in je recht. Beetje vreemd wordt het als je je medewerkers wel verplicht om een mondkapje te dragen, maar je klanten gewoon zonder gezichtsbedekking binnenlaat. Toch is dat een situatie die vandaag de dag wel voorkomt. Dat is niet ideaal, maar soms is daar ook niet zo veel aan te doen. Waar je wel wat aan kunt doen: duidelijk communiceren. Voor sommigen is de communicatie van onze overheid niet altijd duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig. Dat kun jij als ondernemer veel beter!

Ken jij de nieuwe lokale maatregelen? Hou je veiligheidsregio in de gaten!

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *