Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Mag je een mondkapje verplichten?

Mag je een mondkapje verplichten?

Geplaatst in: algemeen, corona

mondkapjeOp dit moment geeft de overheid een ‘dringend advies’ om mondkapjes te dragen in ruimtes ‘waar je de hemel niet ziet’. In een winkel is dat zo, in een groothandel idem. En in een kantoor ook. Maar als ondernemer heb je te maken met klanten en met medewerkers met een eigen mening. En dan kun je je winkeldeur voorzien van het verzoek om een mondkapje te dragen, maar dan weet je ook dat je te maken krijgt met mensen die zich daar niets van aantrekken. En wat dan? Mag je een mondkapje verplichten?

Als jij als ondernemer je medewerkers verplicht om tijdens het werk een mondkapje te dragen, dan heb je daartoe het volste recht. Je kunt een mondkapje beschouwen als een onderdeel van werkkleding. En net zoals je werkschoenen verplicht stelt, of een shirt met je merknaam erop, kan dat bij mondkapjes ook. Nu is verplichten niet het eerste dat je moet doen natuurlijk, da’s niet goed voor de sfeer en misschien heeft iemand wel een heel goede reden om geen mondkapje te dragen. Maar als puntje bij paaltje komt en je de pech hebt dat er een #ikdoenietmeermee aanhanger onder je medewerkers zit, kun je uiteindelijk laten zien wat jij verstaat onder niet meer meedoen.

Klanten kun je ook de toegang tot je (verkoop-)ruimte ontzeggen. Winkeliers willen die strijd begrijpelijkerwijze liever niet aangaan, maar als jij dat wel durft, sta je volledig in je recht. Beetje vreemd wordt het als je je medewerkers wel verplicht om een mondkapje te dragen, maar je klanten gewoon zonder gezichtsbedekking binnenlaat. Toch is dat een situatie die vandaag de dag wel voorkomt. Dat is niet ideaal, maar soms is daar ook niet zo veel aan te doen. Waar je wel wat aan kunt doen: duidelijk communiceren. Voor sommigen is de communicatie van onze overheid niet altijd duidelijk en soms zelfs tegenstrijdig. Dat kun jij als ondernemer veel beter!

Ken jij de nieuwe lokale maatregelen? Hou je veiligheidsregio in de gaten!

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios

 

7 Responses

 1. Sander Arnoldus
  |

  Beetje vreemd dat jullie (denken) boven de wet te staan. Je kan een klant geen toegang ontzeggen in een verder vrij toegankelijke verkoopruimte. Zoiets heet bluf, en wettelijk niet toegestaan. Dan moet je er een besloten iets van maken, met statuten die je moet tekenen, maar ik denk dat je dan geen klant overhoudt.

 2. Popco Jacobi
  |

  Beste Sander.
  Ik ben het niet met je eens.
  Als eigenaar van een winkel bepaal je zelf de regels m.b.t. de veiligheid van je klanten en de medewerkers. Als daar een mondkapje bij hoort dan mag je dat -in deze tijd- zeker eisen mits je het duidelijk aangeeft bij het binnenkomen van de winkel.

  • Z in 't Veen
   |

   Beste Popco,
   Het is niet aan de eigenaar om zomaar regels op te stellen, diegene dient zich nog altijd aan de wet te houden!
   En voor zijn personeel geldt dat die onder de Arbowet vallen.
   Je mag altijd een veiligere middel hanteren, maar er is nog geen onderzoek gekomen waaruit blijkt dat een mondkapje jezelf en andere beschermd. Zeker zal ik velen mensen niet met een mondkapje klakkeloos vertrouwen, omdat de gebruiksduur en het type mondkapje van de drager wel eens dagen of niet weken al overschrijden zijn en verschillen van de zogenaamde bescherming.

  • Remco
   |

   Beste Popco Jacobi,
   U heeft wellicht nooit gehoord van de arbo wet welke o.a. aangeeft wat een juiste luchtkwaliteit is waar je werkt en die juiste luchtkwaliteit valt niet onder de hele dag met een mond masker rond te lopen daarin heerst namelijk binnen 1 minuut een schadelijke luchtkwaliteit dus zowel de werknemers als de klanten mag nooit verplicht worden een mondneus masker te dragen onderhand is er ook nog geen 1 boete voor uitgedeeld zover ik weet. Deze boete houd toch geen enkele stand in welke rechtbank dan ook lees de grondwet

 3. C.A. jansen
  |

  Ben het niet met je eens onze grondwet is geld voor iedereen art 10 en 11 mag je dit nu nog niet verplichten ook niet als het je eigen zaak is. Daarom zijn ze nu die wet aan het aanpassen en waarschijnlijk mits het goed gekeurd word is het dan dat het per 1 dec verplicht is omdat dan pas de wet is aangenomen. Onze wetten zijn voor jou en mij.

 4. Popco Jacobi
  |

  Wat vinden jullie dan van onderstaand artikel in het Parool het gaat dan met name om de laatste zin……

  Premier Rutte kondigde maandagavond nieuwe maatregelen aan om de tweede coronagolf tegen te gaan.
  Voor winkels in grote steden als Amsterdam en Rotterdam luidt het advies van het kabinet aan klanten om mondkapjes te dragen. Dat wordt niet verplicht, omdat zo’n maatregel juridisch aan te vechten valt.

  Winkeliers worden desondanks opgeroepen die maatregel verplicht te stellen en klanten te weren die geen mondkapje willen dragen.

 5. Popco Jacobi
  |

  BRON RIJKSOVERHEID.NL (laatste alinea)

  Naleving

  Het is aan de beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte om te bepalen of dit advies wordt overgenomen en of dit advies onderdeel wordt van de eigen huisregels. Het is vervolgens ook aan de beheerder om te bepalen of bezoekers van de binnenruimte gehouden worden aan dit advies.

  Indien de beheerder op basis van het advies besluit tot het voorschrijven van het dragen van een mondkapje bij betreding van de locatie, is het tevens aan de beheerder om toe te zien op naleving van dit voorschrift.