Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Maak je veel zakelijke kilometers? Zorg voor goed onderhoud!

Maak je veel zakelijke kilometers? Zorg voor goed onderhoud!

Geplaatst in: algemeen

De reistijd naar het werk is onder Nederlanders gemiddeld zo’n 45 minuten. Mensen gaan te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto naar het werk. Bij veel werknemers houdt het niet op bij het woon-werkverkeer, maar moet er tijdens het werken ook nog de nodige kilometers afgelegd worden. Bijvoorbeeld afspraken bij klanten of bedrijven. Wanneer je de auto zoveel gebruikt, is goed onderhoud van belang.

Waarom is goed onderhoud van belang?

Er zijn mensen die denken ‘Als er iets mis is met mijn auto, gaat er wel een lampje branden. Tot die tijd hoef ik niets te doen’. Dit is een verkeerde gedachte, want als er een lampje gaat branden ben je eigenlijk al te laat en levert het veel meer gedoe en kosten op, dan als je het had voorkomen door goed onderhoud. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de auto goed te laten rijden en er zijn een aantal dingen die jaarlijks terugkomen, zoals de Apk-keuring en de grote beurt. De laatste twee laat je uitvoeren door een garage.

Wat kun je zelf doen voor goed onderhoud?

Belangrijk is om regelmatig het oliepeil te checken. De olie is een smeermiddel voor de draaiende delen en functioneert ook als koel- en reinigingsmiddel. Eens in de zoveel tijd moet ook de motorolie volledig ververst worden, net als het bijbehorende filter. Dit wordt meestal bij een grote beurt gedaan. Er is geen vast termijn wanneer je de olie moet checken, dit is afhankelijk van jouw auto en het aantal kilometers dat je rijdt.

Naast het oliepeil moet je ook met enige regelmaat het koelvloeistof controleren. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt tijdens het rijden. In het ergste geval kan de koppakking er worden uitgeblazen en dan ben je vele euro’s verder.

Zorg voor de juiste bandenspanning. Als je banden te zacht zijn, heb je een langere remweg, ontstaan er mogelijk gevaarlijke situaties bij natte wegen en wordt de levensduur verminderd. Daarbij rijden zachtere banden ook minder zuinig. Bij de meeste benzinestations vind je een pomp om de banden op de juiste spanning te brengen.

Apk-keuring

Elke auto in Nederland mag pas de weg op als het APK gekeurd is. Bij een autokeuring wordt er gecheckt of je auto nog veilig genoeg is om de weg op te mogen. Wanneer je auto zonder APK de weg op gaat, riskeer je een hoge boete. De kosten van een Apk-keuring zullen een stuk lager liggen dan die boete, en mét boete zal je alsnog je auto moeten laten keuren.

Grote beurt auto

Eens in het jaar is het verstandig om je auto een grote onderhoudsbeurt te laten geven. Je auto wordt dan volledig gecheckt op mogelijke defecten of reparaties die eraan zitten te komen. Door dit jaarlijks te laten doen door de professional, weet jij hoe het ervoor staat met je auto en kun je na de nodige aanpassingen weer onbezorgd de weg op.

Airco service

Een airco in de auto is zeer aangenaam op warme dagen. Zeker als zakenman of zakenvrouw wil je niet bezweet bij een klant of bedrijf aankomen. Om ervoor te zorgen dat je airco goed blijft werken is regelmatig onderhoud van belang. Breng je auto op zijn tijd weg voor een airco service. Door je airco goed te laten onderhouden voorkom je een vervelende geur die kan ontstaan uit de airco en grote defecten.

Niemand wil met pech langs de weg komen te staan. Maar zeker als zakelijke rijder wil je dat niet. Pech met de auto kost namelijk heel veel tijd en zoals jij als geen ander zult weten: tijd is geld! Door ervoor te zorgen dat je auto veilig en wel de weg op gaat, bespaar je ook nog eens een hoop kosten voor eventueel dure reparaties.