Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Lichtadvies voor kantoor

Lichtadvies voor kantoor

Geplaatst in: algemeen

Het is niet gek te bedenken dat een kantoor andere verlichting nodig heeft dan een woonhuis. Waar het thuis voornamelijk gaat om functionele verlichting en sfeerverlichting, moet projectverlichting vooral geschikt zijn om bij te werken. Bij verlichting thuis kiezen mensen voor een gezellige, knusse sfeer vaak voor warmwit licht met een lage kleurtemperatuur. Op kantoor draait het meer om productiviteit dan gezelligheid, waardoor een hoge kleurtemperatuur met een neutraal tot koel wit licht beter is. Wist je dat het zelfs wetenschappelijk aangetoond is dat mensen beter werken onder zogenaamd hard, koel en wit licht?

De vier onderwerpen waar het allemaal om draait bij projectverlichting zijn anti-weerspiegeling, rust, energieverbruik en duurzaamheid. Zo creëer je niet alleen een fijn werkklimaat, maar houdt je ook de energiekosten laag.

Soorten kantoorverlichting: basis-, werk- en accentwerkverlichting

Projectverlichting kan uit drie soorten licht bestaan. Allereerst diffuse basisverlichting, waarmee een ruimte mooi egaal verlicht wordt. Dit licht dat lijkt op daglicht hoort onopvallend te zijn en zo min mogelijk schaduwwerking te hebben zodat het rustig oogt. Populair zijn zogeheten uplighters die hun licht naar boven schijnen. Hier wordt het door het plafond weerkaatst waardoor de ruimte diffuus verlicht is. Basis verlichting heeft meestal een hoge lichtopbrengst en een goede balans tussen direct en indirect licht.

Het tweede type verlichting bestaat uit functionele werkverlichting, waarbij het om meer gericht licht gaat. Denk hierbij aan wand-, sta- of tafellampen. Omdat op verschillende momenten van de dag vaak meer of minder verlichting nodig is, is het fijn als deze dimbaar zijn. Vooral bij kantoren met computers is het belangrijk dat je niet direct in de lichtbron kijkt en dat het licht geen schaduwen maakt op het werkblad.

Tenslotte is er dan ook nog de accentverlichting. Waar kantoren eerst vaak kaal en minimalistisch ingericht waren, komt er nu steeds meer aandacht voor een comfortabel interieur en eyecatchers. In de ontvangsthal een mooi schilderij hangen, beeld staan of zijn er speciale bouwkundige details? Met accentverlichting kun je een object of plek uitlichten en de aandacht hierop richten.

Erg handig: een lichtplan

Het is altijd handig een lichtplan te (laten) maken, zeker als je het moeilijk vindt om te bedenken waar lampen het best geplaatst kunnen worden en of de hoeveelheid licht niet teveel of te weinig is. Een lichtplan kan getekend worden, maar er zijn ook lichtadviseurs die een digitaal lichtplan in 3D kunnen maken. Een lichtplan is een weergave van het binnenvallende daglicht en de te plaatsen verlichting. Hierin kun je aangeven op welke plaats(en) er daglicht binnenkomt en welke kleur het licht heeft. Bij ramen die op het noorden liggen is het licht veel blauwer en koeler dan bij ramen die op het zuiden geplaatst zijn bijvoorbeeld. Ook de lichtkleur verandert nogal gedurende de dag. ’s Ochtends is het licht roze, ’s middags bijna wit (neutraal), ’s middags geel en bij schemering wordt licht blauw. Bedenk bij de verlichting of deze aan de muur, in de vloer of in het plafond zit, en welke richting het licht op schijnt (omhoog, omlaag, horizontaal of diagonaal).

Andere zaken met een positieve invloed op het werkklimaat

Goede verlichting draagt bij aan een fijn en gezond werkklimaat. Voorbeelden van andere zaken die een positief effect hebben zijn goede ventilatie, ergonomische instelling van de werkplek, planten en sta- en fietsplekken.