Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Lekker doorzweten op kantoor of een airco kopen?

Lekker doorzweten op kantoor of een airco kopen?

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

Een klein rondje langs wat webwinkels laat zien dat veel airco’s inmiddels uitverkocht zijn. De leveranciers kunnen kennelijk de vraag niet meer aan. Niet gek gezien de temperaturen van afgelopen tijd, want we weten niet hoe het bij jullie, hier is de temperatuur op kantoor flink opgelopen. En die is helaas ook nauwelijks meer naar beneden te krijgen. Een airco kopen dan maar?   

De ventilator

ventilatorVooralsnog doen wij het op kantoor in huize Businessbox met een ventilator. En dat gaat aardig, maar de temperatuur krijg je er natuurlijk niet mee naar beneden. Het is verplaatsen van warme lucht.

Het schijnt te helpen als je er één of meer flessen bevroren water voor zet (let op: in een lekbak), maar dan moet je er vooral niet te ver vandaan zitten en niet iedereen is liefhebber van een koude wind om z’n hoofd, zelfs niet als het warm is.

De aircooler

Een aircooler koelt de lucht wel, in tegenstelling tot een ventilator, maar is toch geen airconditioning. Het apparaat zuigt warme lucht aan, voert dit door een filter (of meerdere filters) en door water (of ijs, als je daarover beschikt). De lucht die het apparaat uitblaast is koeler dan de lucht die erin gaat, maar verwacht geen wonderen. Voordeel is wel dat de uitgeblazen lucht schoon is en de ruimte ‘verfrist’.  Je hebt geen koelvloeistof nodig en ook geen aansluitslang, dus makkelijk verplaatsbaar is zo’n ding wel. Bovendien zijn ze vrij goedkoop, voor 100 euro heb je er al een.

De mobiele airco

Een mobiele airco koelt goed, zo weten we uit eigen ervaring. Maar we weten ook dat zo’n ding niet zo mobiel is als de naam doet vermoeden. We hebben er thuis eentje in de slaapkamer staan. Vlakbij het raam, want de vrij korte afvoerslang moet door een opening in het raam. En da’s een heel gedoe, want dan moet je het raam zo’n 10 tot 15 centimeter openzetten en die nogal groot uitgevallen kier vervolgens weer dichten, anders komt alle warme lucht zo weer naar binnen.

Wij hebben een soort hor gemaakt, gat ter grootte van de slang erin en de rest luchtdicht gemaakt. Maar die hor past natuurlijk niet op een ander raam, dus tot zover het mobiele karakter.

Op kantoor zouden we zo’n ding niet willen hebben vanwege het overdadige lawaai. Voor de slaapkamer geeft dat niet, want dan zet je ‘m gewoon een paar uur voor het naar bed gaan aan en voor je gaat slapen zet je ’m uit. Maar voor kantoor werkt dat dus niet en om nou de hele dag met dat gesuis en gebrom te moeten werken… nee.

De vaste airco

aircoEen vast airco is volgens ons de beste oplossing voor een aangenaam klimaat op kantoor. Maar ja, dan moet er gebroken worden en zit je met zo’n foeilelijke buitenunit opgezadeld. Da’s geen optie als je je kantoor huurt of als je in een monumentaal pand zit.

Heb je die obstakels niet, dan moet je er zeker even naar informeren bij een vakman, want een aangename temperatuur komt de productiviteit zeker ten goede. Ga niet zomaar voor de laagste prijs, maar kijk naar wat je echt nodig hebt, wat past bij je kantooroppervlak en naar het energieverbruik.

Het flexibele kantoor

Misschien wel de beste oplossing om lekker koel te werken: gewoon je toevlucht zoeken in een airconditioned ruimte die je per dag of week huurt. Natuurlijk kun je een plekje huren bij een van de vele flexplek-aanbieders, maar misschien kun je ook wel terecht bij een collega-bedrijf, of bij een leverancier. Sommigen zitten nogal ruim in de werkplekken, zo weten we uit ervaring en zelf hebben we op deze manier al een uitwijkplek weten te ritselen. Voor als de temperaturen boven de 30 graden blijven en we het met flessen ijs niet meer redden….


Als jullie nog tips hebben, laat het dan vooral hieronder weten. Maar nog even voor je reageert: het is niet de bedoeling dat je links naar je eigen website in de commentaren dropt. Dat noemen we namelijk ‘adverteren’.