Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Een leaseauto hebben ​als zzp’er, kan dat?

Een leaseauto hebben ​als zzp’er, kan dat?

Geplaatst in: mobiliteit

Sommige zzp’ers zijn veel op de weg om opdrachten binnen te halen of om naar de werkplek te rijden. Als je net je eigen zaak probeert te runnen, kan een nieuwe auto aanschaffen een behoorlijke kostenpost zijn. Maar tegenwoordig zijn er ook lease-mogelijkheden. Kun je als zzp’er een leaseauto regelen?

Auto leasen

Het was tot een tijd geleden wat ongewoon om als particulier een auto te leasen. Het leasen van een auto werd voornamelijk aangeboden vanuit de zaak waar je als werknemer in dienst bent. Gelukkig is het voor zelfstandige ondernemers ook mogelijk – en steeds populairder – om een auto te leasen. Of het verstandiger is om een auto te leasen of te investeren in een eigen auto, blijft afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Vaste kostenpost

Misschien wel het grootste voordeel voor zzp’ers die een leaseauto hebben, is dat er elke maand een vast bedrag wordt afgeschreven. Hierbij hoef je je als zzp’er niet druk te maken over eventuele onverwachte onderhoudskosten. Daarnaast heb je keuze uit de nieuwste modellen van auto’s; die je waarschijnlijk niet zou kunnen betalen als je de auto zelf zou moeten aanschaffen. Voor zakelijke meetings staat het natuurlijk wel beter als je in een nieuw model auto komt, in plaats van de oude, gele Opel van je oma.

Geen schadevrije jaren

Een groot nadeel dat wordt ondervonden aan het leasen van een auto is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Zodra het leasecontract is afgelopen, kun je wel een leaseverklaring opvragen bij het bedrijf waarbij je het leasecontract had lopen. Indien je daarna een auto koopt, zal de verzekeraar kijken naar het aantal geclaimde schades tijdens je leasecontract. Op basis hiervan zul je wel of geen korting krijgen op de premie van je autoverzekering.

Auto kopen

Een groot voordeel van het kopen van een auto is dat deze bolide echt jouw eigendom is. Je zit niet vast aan een contract en kunt de auto doorverkopen indien je een nieuwe auto wilt. Mocht je de auto daarnaast op bepaalde momenten niet nodig hebben voor werk, dan heb je niet de (hoge) kosten van het leasecontract wat je maandelijks moet betalen.

Afhankelijk per zzp’er

Het is dus mogelijk om als zzp’er een contract af te sluiten voor een leaseauto. Hierbij verschilt het per zzp’er of dit verstandig is of niet. Indien je een blitse zakelijke auto wilt hebben, zodat je een goede indruk kunt maken op potentiële klanten, dan kan een leaseauto een oplossing zijn. Indien je graag de kosten zelf in de hand wilt houden, of financieel soms krap zit, dan kan het beter zijn een eigen auto te regelen. Een andere mooie oplossing kan natuurlijk ook zijn dat je een auto deelt, als je niet veel kilometers hoeft te rijden.