Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Laagstaande zon? Met deze 5 tips rijd je veilig

Laagstaande zon? Met deze 5 tips rijd je veilig

Geplaatst in: mobiliteit

Autoverzekering of niet, veilig rijden met een laagstaande zon is lastig. Volgens het Verbond van Verzekeraars zorgt een laagstaande zon voor 20% meer ongelukken. Reden genoeg dus om extra op te letten. Met deze 5 tips van InShared ga je veilig de weg op en kun schade voorkomen.

Zo rijd je veilig met een verblindende laagstaande zon

1. Zet het dimlicht aan

Door het dimlicht aan te zetten, branden de koplampen, achterlichten en de kentekenplaatverlichting van je auto. Deze verlichting zorgt er niet voor dat je zelf beter ziet, maar wel dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers bij een felle laagstaande zon. Ook heel belangrijk natuurlijk.

2. Gebruik een verlengende zonneklep of zonnescherm

Er zijn handige foefjes die je in auto kunt gebruiken om veilig te rijden als de zon laag staat. Heb je wel eens van een verlengde zonneklep gehoord? Deze zonneklep klik je aan de originele zonneklep die in je auto hangt. Heel handig, want vaak is de zonneklep nét iets te kort en zie je nog steeds geen hand voor ogen. Als een zonneklep alleen niet genoeg is, kun je op de zijruiten achterin zonneschermen bevestigen.

3. Maak de ruiten zo schoon mogelijk

Vieze ruiten en een verblinde zon is een hele slechte combinatie. Het zorgt ervoor dat je nog minder ziet als de zon fel op de ruiten schijnt. De oplossing is eenvoudig: maak de ruiten aan de binnenkant en buitenkant blinkend schoon met een glasreiniger. Je kunt altijd onderweg even stoppen bij een bezinepomp. Vul ook regelmatig de ruitenvloeistof bij en controleer de ruitenwissers op slijtage. Versleten ruitenwissers laten strepen achter, waardoor de ruiten alsnog vies lijken.

4. Rijd niet te snel

Met een laagstaande zon is het altijd verstandig om niet te snel te rijden. Door je snelheid te minderen heb je namelijk meer tijd om te reageren op onverwachte verkeerssituaties. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars bleek dat bij een laagstaande zon de meeste ongelukken gebeuren tussen fietsende scholieren en automobilisten. Let daar dus extra goed op.

5. Investeer in een goede zonnebril

Een zonnebril met gepolariseerde glazen en een goede UV-bescherming is ideaal in de auto. Deze glazen beschermen je ogen tegen reflecterend licht en filteren de horizontale schitteringen. Of koop een zonnebril met oranjebruine glazen. Door deze kleur zie je meer contrast. Leg de zonnebril niet standaard in je dashboardkastje. De kans dat de glazen dan beschadigen, is heel groot.

Sluit vandaag nog een autoverzekering af

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je rijdt met een laagstaande zon. Vergeet daarom geen autoverzekering af te sluiten. Met een autoverzekering van InShared weet je zeker dat je goed en voordelig verzekerd bent. Je sluit de verzekering zelf online af en kunt hem op ieder moment wijzigen in je digitale Verzekeringsmap. Simpeler kan bijna niet.