Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Kwaliteit waarborgen in de bouw: drie tips

Kwaliteit waarborgen in de bouw: drie tips

Geplaatst in: algemeen, ICT

Wanneer je met je bedrijf begint aan een nieuw project dan wil je dat dit soepel en vlot verloopt. Dit kan nog wel eens lastig zijn omdat producten later geleverd worden dan verwacht en de communicatie tussen de verschillende partijen niet compleet vlekkeloos verloopt. Vervelend, want je wil wel voldoen aan de opleveringsdatum die je hebt afgesproken met de klant. Hoe zorg je dat je de kwaliteit binnen het project behoudt en alles op rolletjes blijft lopen? In deze blog geven we drie tips.

Alle informatie op een rij

Voordat je begint aan een project is het belangrijk om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten. Ga je beginnen aan een renovatie of een nieuwbouwproject en wat is hier allemaal voor nodig? Is er binnen het bedrijf genoeg personeel met specialisme aanwezig of moet ik een extern iemand van buitenaf inhuren? Veel vragen die je van tevoren kan uitwerken. Maak een duidelijke planning en zorg dat de stroom aan informatie die je verzamelt op een overzichtelijke manier wordt weergegeven. Je kan gebruik maken van een document management systeem. Hiermee zorg je niet alleen voorafgaand aan het project voor structuur, maar creëer je dit ook tijdens het project. Dit systeem zorgt er ook voor dat de documenten digitaal staan, zodat het hele bedrijf met de laatste versies werkt.

Houd rekening met de maatregelen

Er komen steeds meer maatregelen bij in de bouw om zo de kwaliteit te verbeteren en de positie van zowel de zakelijke als particuliere klant te beschermen. Zo zijn bouwers verplicht om een kwaliteitscontroleur in te schakelen die kijkt naar het bouwplan en de risico’s. Hij of zij controleert ook of de bouwplaats voldoet aan de wettelijke bouwvoorschriften. Ook moet je rekening houden met de wensen van de consument en de opdrachtgever. Denk hierbij aan de indeling en vormgeving van het project en de keuze hoe diverse installaties gaan plaatsvinden. Een groot voordeel is dat je als bedrijf niet meer hoeft te wachten op een goedkeuring van de bouwtechnische kwaliteit van het plan maar dat een omgevingsvergunning voldoende is. Zo kan je sneller aan de slag.

Kies voor de juiste software

In de bouw heb je straks ook te maken met de Wet Kwaliteitsborging. Deze wet zorgt voor veel extra werk. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel slimme manieren om dit gemakkelijker te maken voor jou als bedrijf. Een goede manier is om gebruik te maken van wkb software. Wanneer je een softwarepakket wilt aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de functies die het programma aanbiedt. Zo is het handig om aandachtspunten die zich op de bouwplaats voordoen te kunnen verwerken en registreren in de software, en dat je hierbij foto’s kan toevoegen. Ook is het handig dat je taken kan toewijzen aan diverse werknemers binnen je bedrijf. Zo kan je direct feedback of complimenten geven op het geleverde werk.Lees je voordat je een softwarepakket aanschaft goed in over alle mogelijkheden dat een softwaresysteem te bieden heeft.