Home » Ondernemersnieuws » mobiliteit » Kun je als startend ondernemer beter een auto leasen of kopen?

Kun je als startend ondernemer beter een auto leasen of kopen?

Geplaatst in: mobiliteit

Gefeliciteerd, je bent gestart als ondernemer! Je hebt klanten door het hele land of hebt in ieder geval een auto nodig voor acquisitiegesprekken. Je wilt graag een auto en kijkt naar de mogelijkheden om een auto te kopen of te leasen. Kun je als startend ondernemer beter een auto leasen of kopen?

Dat is een lastige vraag die niet zo een-twee-drie te beantwoorden is. Het hangt onder andere af van je eigen wensen en behoeften. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe auto rijden? Of kies je juist voor een representatieve occasion? Heb je een grote auto nodig of voldoet een kleine, energiezuinige auto? En hoeveel kilometers ga je per jaar rijden?

Wat zijn de voordelen van een auto leasen?

Een auto leasen heeft voor een startend ondernemer vele voordelen, namelijk:

 • Je betaalt een vast bedrag per maand voor onderhoud, wegenbelasting, verzekering en reparaties. Je weet precies wat je per maand besteedt aan je auto. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is zorgen dat je op tijd tankt.
 • Je rijdt altijd in nieuwe auto’s. Na de leaseperiode kies je opnieuw een nieuw auto uit.
 • Je kunt alle opties kiezen die je wilt. Je kunt bijvoorbeeld voor een iets oudere auto gaan met alle opties en betaalt daarvoor net zo veel als voor de nieuwste auto.
 • Je bent geen eigenaar van de auto, de auto staat niet op de balans en je loopt geen economisch risico van de restwaarde.
 • Leasen is een ideale oplossing als je maar een paar maanden per jaar een auto nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld eerst een opdracht ver weg hebt en daarna een opdracht dicht bij huis. Juist shortlease is hiervoor ideaal!

Een leasemaatschappij kan je altijd informeren over welke leasevormen er zijn en welke vorm het beste bij jou past.

Wat zijn de voordelen van een auto kopen?

Ook een auto kopen biedt je als startend ondernemer vele voordelen, namelijk:

 • Als je kiest voor een jongtimer (ouder dan 15 jaar) profiteer je van vele aantrekkelijke fiscale voordelen. Zo mag je al je kosten aftrekken van autoverzekering tot onderhoud. Van banden tot tanken. En van parkeren tot overige kosten.
 • Wil je de auto verkopen? Jij bepaalt zelf wanneer je hem verkoopt en zit niet vast aan een leasecontract. Mocht het om wat voor reden financieel minder goed met je bedrijf gaan, dan kun je je auto verkopen of laten storneren en hoef je geen maandelijkse kosten meer aan de leasemaatschappij te betalen. Op deze manier voorkom je dat je failliet zou gaan door maandelijkse hoge leasekosten.
 • Je kunt kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Het voordeel van de auto zakelijk rijden, is dat je alle kosten af kunt trekken. Je betaalt een bijtellingspercentage per maand voor het privégebruik van je auto. Het voordeel van de auto privé rijden, is dat je privé volledig zeggenschap hebt. Je declareert 19 cent per gereden zakelijke kilometer aan je eigen bedrijf.

Leasen of kopen

Zoals eerder is beschreven, hangt het af van vele factoren of leasen of kopen de beste optie is. In het algemeen geldt dat nieuwe kleine auto’s voordeliger zijn om te leasen en occasions beter gekocht kunnen worden. Succes met je keuze!

 1. D&B Inbouwstation
  |

  Erg bruikbaar artikel!