Home » Ondernemersnieuws » duurzaamheid » Koeltechniekbranche wordt steeds duurzamer

Koeltechniekbranche wordt steeds duurzamer

Geplaatst in: duurzaamheid

vriescelNederland is een belangrijke speler op het gebied van voedsel en alles wat erbij hoort. We staan in de top drie van de ranglijst van landbouwexporteurs. Een groot deel van deze sector handelt in beperkt houdbare producten. Deze producten zijn weer afhankelijk van de koeltechniekbranche. Juist deze branche is al jaren bezig met duurzaam ondernemen. Koelcellen en andere installaties verbruiken nu eenmaal een aanzienlijke hoeveelheid energie.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is met name ondernemen met een zo klein mogelijk negatief effect op het milieu. Het terugdringen van de CO2 uitstoot is een belangrijk onderdeel. Maar ook het terugbrengen van het energieverbruik. Alternatieve energiebronnen gebruiken zijn zaken die een ondernemer zelf kan organiseren. Je kunt denken aan zonnepanelen, windmolens of andere duurzame oplossingen. Wanneer een bedrijf in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien, is men zeer duurzaam bezig.

Koeltechniekbranche

Bedrijven uit de koeltechniekbranche maken gebruik van grote energieverbruikers zoals bijvoorbeeld een vriescel, koelinstallatie en dergelijke. Maar dat wil niet zeggen dat juist deze branche zijn verantwoording niet neemt. Men gaat juist steeds duurzamer werken. Uiteraard zullen beperkt houdbare producten gekoeld bewaard moeten worden. Maar vriescellen van bijvoorbeeld Vinkkoeltechniek.nl, worden steeds energiezuiniger. Er wordt steeds betere isolatie gebruikt, maar ook de apparatuur wordt zuiniger. Door pro-actieve systemen wordt er een beetje gekoeld voordat de temperatuur te hoog wordt. Dit voorkomt het aanslaan van een koelsysteem die vervolgens op volle kracht moet koelen om de temperatuur weer goed te krijgen.

Beperkt houdbare producten

Juist beperkt houdbare producten stellen veel eisen aan de koeltechniekbranche. Door het naar beneden brengen van de temperatuur krijgen bacteriën geen of weinig kans. Dit voorkomt bederving van voedsel en zorgt dus voor een langere houdbaarheid. Invriezen kan de houdbaarheid van veel producten nog veel meer verlengen. Er is steeds meer aandacht van bedrijven om hier het pand op aan te passen. Niet alleen de vries- en koelcellen zijn goed geïsoleerd, maar ook de ruimte waar de producten worden verwerkt. De duurzaamheid van een onderneming is daarmee veel groter omdat niet steeds de warmte van buiten naar binnen komt. Dit scheelt namelijk behoorlijk in de energiebehoefte.

Energiezuinig

Niet alleen de koeling van de producten is van belang. De koeling van werkruimte is zoals gezegd ook belangrijk. Daar verwerk je immers de verse producten en die moeten niet te warm worden zodat bacteriën een kans krijgen. De werkruimte moet dus goed geïsoleerd zijn want dit is een vereiste. Het kost nu eenmaal veel meer energie om een ruimte op temperatuur te krijgen, dan te houden. Maar ook de apparatuur zelf wordt steeds beter. Betere isolatie, zuinigere systemen, betere sensoren voor een goede signalering enz. Daarnaast is warmteterugwinning een belangrijk onderdeel van efficiënt gebruik maken van de energie.

Een betere wereld begint bij onszelf. Dit is een understatement maar de koeltechnische bedrijven laten zien dat zij dit serieus nemen. Gezien de internationale positie van Nederland in deze branche, is dit ook nog eens een goed signaal naar andere landen.