Home » Ondernemersnieuws » zzp » Klaas Knot (DNB) wil einde fiscale voordelen zzp’ers

Klaas Knot (DNB) wil einde fiscale voordelen zzp’ers

Geplaatst in: financiën, zzp

De president van De Nederlandse Bank (DNB), Klaas Knot, wil de fiscale voordelen waar zelfstandigen nu van profiteren worden beperkt. Tegenover het FD zegt hij: “Er is ooit besloten om zelfstandigen een belastingkorting te geven en niet te verplichten mee te doen aan de sociale regelingen, vanuit het idee dat deze mensen de kans zouden krijgen een eigen zaak op te bouwen en in een latere fase uit hun zaak een pensioen konden verkrijgen. Uit deze goed bedoelde regeling is nu een situatie ontstaan waarbij een deel van de zzp’ers er nadeel van heeft dat ze worden uitgesloten van de sociale regelingen.”

Zoals je wel vaker ziet in de discussie over zzp’ers, doelt Knot ook hier op een groep mensen die gedwongen zzp’er is en als ‘schijnzelfstandige’ werkt: de dagloner. “Zzp’ers die er aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn uitgeduwd en korte tijd later hetzelfde bedrijf binnenwandelen en hetzelfde werk gaan doen zonder sociale bescherming.”

Stichting ZZP Nederland is het daar -niet verrassend- totaal niet mee eens: “Deze foute beeldvorming is schadelijk voor het imago van bijna 1 miljoen zelfstandig ondernemers, die geen boodschap hebben aan opgelegde sociale bescherming en zelf hun zaken regelen”, zegt Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland. “Deze uitspraken berusten niet op de realiteit en zijn een klap in het gezicht van alle zelfstandige ondernemers, die op hun eigen wijze bijdragen aan de economische vooruitgang.”

2 Responses

 1. Irene Venditti
  |

  Waar was de heer Knot met zijn betweterige commentaren toen mijn twee werkgevers mij na respectievelijk 9 en 11 jaar in loondienst, na de zoveelste reorganisatie, de WW inschopten? Mede door mismanagement is een groot aantal van mijn toenmalige collega’s op straat komen te staan, maar als een werkgever bij een rechter roept dat het economisch niet haalbaar is, worden alle ontslagen ineens goedgekeurd. Daar hoor je DNB niet over, terwijl dat toch ook een aanslag op de economie is.
  Omdat ik ergens goed in was, namelijk redigeren en vertalen, ben ik ZZPer geworden, met alle lusten en bureaucratische lasten van dien. Ik klaag niet, ik wil alleen graag een eerlijke kans om mijn brood te verdienen, zonder inmenging van mensen die nooit hoeven te bedenken hoe zij de volgende maand doorkomen. En vooral zonder patriarchale, ouderwetse managers die niet weten hoe ze met zelfstandig werkend personeel moeten omgaan.
  Misschien kan dhr. Knot het boek van René Boender en Jos Ahlers, ‘Generatie Z’, eens aanschaffen. Daarin wordt voorspeld dat het einde van de pyramidevormige organisatiestructuren in zicht is en dat de werkgevers straks zitten te springen om goed functionerende ZZPers. Dan moet je ze natuurlijk niet allemaal het land hebben uitgejaagd met dit soort uitspraken.

 2. redactie
  |

  Weet niet of meneer Knot wat te maken heeft met reorganisaties binnen bedrijven en of hij nou degene is die moet voorkomen dat er ontslagen vallen. Dat lijkt me een kwestie van ondernemers (en de managers die zij aanstellen). Maar als zzp’er maak je nu toch zelf de dienst uit?
  Je tip voor het boek hebben we inmiddels wel in onze bibliotheek gezet. Wat komt er trouwens na Generatie Z? Beginnen we dan weer met A?