Home » Ondernemersnieuws » huisvesting » Kantoorruimte inrichten? 5 tips

Kantoorruimte inrichten? 5 tips

Geplaatst in: algemeen, huisvesting

Ga je een kantoorruimte inrichten? Daar komt natuurlijk best wat bij kijken! Pak het meteen goed aan, vanaf de basis. Zo is de kantoorruimte straks voor alle werknemers naar wens, wat natuurlijk je uitgangspunt is. Dit zijn nuttige tips.

Juiste basis

Zet niet meteen meubilair en andere items in de ruimte, maar pak ook de kale ruimte aan. Hier valt vaak zeker nog iets te verbeteren. Zorg voor een prettig binnenklimaat, qua lucht, licht en temperatuur. Hier zijn slimme oplossingen voor te vinden. Weinig daglicht? Zorg dan in ieder geval voor voldoende lampen in de hele ruimte. Kijk daarnaast goed naar de muren. Zijn deze in een goede staat of is er een opknapbeurt nodig? Een nieuwe laag verf kan al wonderen verrichten, zeker in een wat ouder pand. Ook de vloer kun je renoveren. Projecttapijt is een veel gekozen vloeroplossing in een kantoorruimte, wat er in veel designs te vinden is. Het tapijt zorgt voor een goede akoestiek en een verbetering van het binnenluchtklimaat. Pas als de basis van de ruimte naar wens is, ga je verder met de vervolgstappen van de kantoorinrichting.

Logische indeling

Deel de kantoorruimte op een logische manier in. Het is nuttig om hier tekeningen bij te maken, om dit alvast voor je te zien. Welke verschillende hoekjes richt je in? Met name bij een wat groter kantoor heb je hier veel mogelijkheden in. Bedenk waar de bureaus komen te staan, waar de vergaderruimte een plek krijgt en waar ruimte is voor de lunchtafel. Ook kleine, afsluitbare hokjes zijn wenselijk in het moderne kantoor, om online calls in te houden of in stilte in te kunnen werken. Stel vast hoeveel bureaus er nodig zijn per afdeling of team, wat in een groter bedrijf zeker een puzzel kan zijn. Welke medewerkers wil je een plekje in de buurt van elkaar geven? Voorkom daarmee bijvoorbeeld dat personeel onnodig lang moet lopen door de ruimte, wat de efficiëntie in de weg kan zitten.

Duurzaam kantoor

Het speelt een steeds grotere rol: een duurzame kantoorinrichting. Hier kun je bij de inrichting van een nieuw kantoor dan ook veel stappen in zetten. Uiteraard zijn er al gauw nieuwe materialen nodig bij de kantoorinrichting. Kies hierbij voor duurzame opties, waar dit mogelijk is. Ga je een vloer leggen? Duurzame PVC stroken hebben een lange levensduur en zijn vrij van biociden en ftalaat. Je kiest uit verschillende patronen, kleuren en stijlen. Meer duurzame oplossingen zijn een slimme thermostaat en goede zonwering. Vermijd in de keuken of kantine wegwerpartikelen en voer een vegetarische dag in. Werk zo veel mogelijk digitaal: zo hoeft er bijvoorbeeld minder te worden geprint. Ook een (verplichte) thuiswerkdag is een duurzame overweging. Is er een grote renovatie mogelijk? Isoleer het pand dan goed en plaats zonnepanelen op het dak.

Kwalitatief meubilair

Kantoormeubilair is uiteraard een belangrijk onderdeel van de inrichting. Doe hier goed onderzoek naar. Welk kantoormeubilair voldoet aan je kwaliteitseisen? Bij bureaus is het nodig dat deze groot genoeg zijn, om comfortabel aan te werken. Zit-sta bureaus zijn geliefd, om zitten en staan af te kunnen wisselen tijdens de werkdag. Het kiezen van een goede bureaustoel is nog wel belangrijker dan de keuze voor de bureaus. Ga voor een ergonomische, verstelbare bureaustoel. Hoewel flexwerkplekken in trek zijn, is het eigenlijk beter om iedere werknemer een eigen stoel te geven. Zo kan deze stoel goed afgesteld zijn voor deze persoon. Naast bureaus en bureaustoelen zijn er meer kantoormeubelen nodig. Denk aan een vergadertafel met bijbehorende stoelen, evenals aan kasten zoals archiefkasten. Verder is een loungeplekje welkom in de ruimte, waar je een comfortabele bank of fauteuil plaatst.

Sfeer en uitstraling

Tot slot zorg je nog voor een stukje sfeer in het kantoor. Dit geeft de ruimte meer persoonlijkheid! Misschien zijn er wel specifieke kleuren die passen bij je bedrijf, die je terug kunt laten komen. Verder doen planten het altijd goed, om voor een levendigere sfeer te zorgen. Plaats op verschillende plekken kamerplanten in de ruimte. Of denk zelfs aan een hele groene muur! Aan de wand is er ook genoeg plek te vinden voor posters, schilderijen of andere kunst. Zorg dat je werknemers in een inspirerende werkomgeving terechtkomen. Dat is natuurlijk weer bevorderlijk voor de productiviteit en creativiteit!

Neem de tijd om de ideale kantoorruimte in te richten. Personeel gaat graag aan de slag in een prettige werkomgeving, wat het al de moeite waard maakt om hier de nodige aandacht in te stoppen. Hoe ziet jouw kantoorruimte er straks uit?