Home » Ondernemersnieuws » financiën » Kan beleggen nuttig zijn voor jou als ondernemer?

Kan beleggen nuttig zijn voor jou als ondernemer?

Geplaatst in: cryptocurrency, financiën

Je vermogen zien groeien, het is voor iedereen een grote droom. Een manier om deze droom te verwezenlijken, is door een deel van je kapitaal te investeren. Met een juiste belegging kun je zo mogelijk veel winst maken. Maar is beleggen meer iets voor particulieren of kun je als ondernemer ook baat hebben bij investeren? We vertellen je hieronder meer over welke soort investeringen er bestaan en waarom beleggen nuttig kan zijn voor jou als ondernemer.

Voordelen voor kleine en grote ondernemers

Beleggen en ondernemen gaan hand in hand. Of je nu een kleine of grote ondernemer bent, je komt er sowieso direct of indirect mee in aanraking. Kleine ondernemers, zoals zzp’ers, kunnen bijvoorbeeld m.b.v. investeringen sparen voor hun pensioen. Ook start-ups kunnen baat hebben bij beleggen: op die manier kunnen ze hun bedrijf financieren. Daarnaast kunnen grote ondernemingen financieringen realiseren of aantrekken via een beursnotering waarbij groepen beleggers vervolgens deelnemen in het bedrijf. Beleggen kan dus interessant zijn voor zowel kleine als grote bedrijven. Wel raden we aan enkel geld te investeren dat je de komende jaren niet nodig hebt. Handel bovendien niet met geld dat je niet hebt. Beleggen is namelijk niet zonder risico en de waarde van je belegging kan stijgen of dalen.

Ondernemers hebben een stapje voor

Als ondernemer heb je alvast een stapje voor op particulieren. Er bestaan namelijk heel wat overeenkomsten tussen ondernemers en beleggers. We lopen ze hieronder door:

  • Zowel beleggers als ondernemers volgen de gebeurtenissen in de wereld op de voet.
  • Ze proberen allebei een gekozen strategie zo goed mogelijk uit te voeren en proberen kansen en bedreigingen in de markt te herkennen.
  • Beide groepen moeten veel onderzoek en research doen en doen beroep op de juiste specialisten.
  • Ook houden ze de markt continu in de gaten om op die manier op lange termijn een bovengemiddeld resultaat te behalen.
  • Zowel beleggers als ondernemers moeten hun focus bewaren en hun strategie bijsturen mocht dat nodig zijn.
  • Ondernemers en beleggers moeten bovendien het hoofd koel houden en beslissingen maken in volatiele tijden. Soms betekent dit dat er risico’s moeten worden genomen.

Op basis van deze eigenschappen en vaardigheden, kunnen we zeggen dat ondernemers goede beleggers kunnen zijn. Ze hebben meer kans op succes dan een beginnende particuliere belegger zonder ervaring.

Wat heb je nodig om succesvol te zijn?

We weten ondertussen dat je als ondernemer voordeel kunt halen uit investeren. Daarnaast weten we dat er veel overeenkomsten bestaan tussen beleggers en ondernemers. Daarom willen we het nu hebben over wat je nodig hebt om succesvol te beleggen.

Om echt succesvol te zijn en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, moet je tijd en kennis hebben. Beleggen is namelijk geen gemakkelijke materie. Mocht je geen tijd of zin hebben om jezelf helemaal onder te dompelen in de beleggingswereld, dan kun je ervoor kiezen om iemand anders deze beleggingen voor je te laten doen. Dit kan bijvoorbeeld een accountant zijn.

Bij sommige online trading sites krijg je ook de mogelijkheid om andere beleggers te kopiëren. Dit noemt men ook wel copy trading. De beste online brokers voor trading werken samen met professionele beleggers die de perfecte investeringen voor je weten te vinden.

Waarin kun je beleggen?

Wil je toch liever zelf beleggen? Dan stellen we graag de verschillende financiële producten waarin je kunt handelen voor.

  • Ten eerste is er de forexmarkt. Op deze markt worden valuta’s verhandeld. Je speculeert op een stijging of daling van een bepaalde valuta t.o.v. een andere valuta.
  • Ten tweede kun je handelen in CFD’s. Deze CFD’s worden verhandeld in o.a. aandelen, indices, ETF’s, obligaties, grondstoffen of cryptocurrency. Je speculeert opnieuw op een koerswijziging.
  • Ten slotte kun je ook investeren in cryptocurrency. Je wordt dan eigenaar van de munt en hoopt dat de koers en de waarde van de cryptomunt stijgen. Zo kun je investeren in bekende cryptocurrency als Bitcoin, maar ook in minder bekende digitale munten, zoals Dash.

Voordelen van zakelijk beleggen

Een groot voordeel van zakelijk beleggen is je van een mogelijk fiscaal voordeel kunt genieten. Je betaalt namelijk belastingen over het werkelijk behaalde rendement, terwijl je als particulier belastingen betaalt over een verondersteld rendement. Dit verschil in belastingtarief kan in je voordeel werken. Privé beleggen is enkel aantrekkelijk bij hoge rendementen (hoger dan 4,8%).

Je loopt minder financiële risico’s als je zakelijk belegt. Stel dat je rendement 0% is, moet je als bedrijf geen belastingen betalen. Mocht je verlies lijden met je belegging, dan kun je zelfs genieten van belastingvoordelen voor je inkomsten uit andere activiteiten.