Home » Tips voor ondernemers » Je wilt een eigen bedrijf starten. Mag je je overal vestigen?

Je wilt een eigen bedrijf starten. Mag je je overal vestigen?

Geplaatst in: Tips voor ondernemers

Nee. Kunnen we kort over zijn. Je mag je absoluut niet zomaar overal vestigen, zelfs niet met een webwinkel! (komen we later op terug).

Of je je wel of niet ergens mag vestigen is aan veel regels gebonden. En eerlijk gezegd is dat maar goed ook, want als je net in een nieuwe wijk een aardig huis hebt gekocht, is het niet leuk als je buurman bedenkt dat zijn huis ook prima geschikt is als pizza-hut. En als je een bedrijf begint dat te maken heeft met aanvoer door vrachtwagens en met zaken als chemicaliën of veel geluid, is het natuurlijk ook niet zo raar dat je te maken krijgt met vestigingseisen.

Mag het wel, mag het niet?
Het lastige is dat die toestemming of weigering soms tot discussies kan leiden. Mag je een hondentrimsalon beginnen in een woonwijk? Het antwoord is niet eenduidig, want dat verschilt van gemeente tot gemeente (en van wijk tot wijk). Het beste advies dat we kunnen geven is dan ook: ga naar je gemeente, vertel van je plannen en vraag een schriftelijke toestemming.

Gewoon ergens beginnen met een kapsalon aan huis kan natuurlijk, maar wees dan niet verbaasd als er ineens een ambtenaar op de stoep staat omdat de buren hebben geklaagd over de vele aan- en afrijdende auto’s. Of over de geur van permanentjes in de tuin (en sorry hoor, maar gelijk hebben ze).

Een webwinkel dan?
Dat lijkt weinig kwaad te kunnen. Mis. Er was ooit (in 2011) een webwinkelier die zijn bedrijf vestigde op een bedrijventerrein. Weinig aan de hand zul je zeggen. Nou, helaas. De rechter oordeelde dat de webwinkelier eigenlijk een winkel had, een detailhandelszaak dus, en daarom in het daarvoor bestemde gebied moest zitten. Niet op een bedrijventerrein. Nou kun je op die uitspraak wel wat afdingen natuurlijk, maar het geeft maar aan hoe lastig het soms is om te bepalen waar je wel of niet mag zitten. Laat je daarom altijd goed informeren door de gemeente en vraag een schriftelijke bevestiging van hun oordeel.

Let op: schriftelijk!
Als een vriendelijke ambtenaar aan een loket zegt dat het wel goed is zo, kan zijn collega je zomaar de volgende maand een boze brief sturen. En dan heeft die vriendelijke meneer misschien een probleem, maar jij ook. Vraag -eis- dus altijd een schriftelijke bevestiging!

2 Responses

  1. Michel
    |

    Hallo,

    Ik heb een vraag in hoeverre ik gelijk heb.

    Wij wonen in een portiek woning. Gekocht. Naast ons portiek is een kapper/nagelstudio gekomen. Het is een klein en leuk winkeltje en er werken aardige mensen. Echter: Voor hun gevel hebben zij een tafel met stoeltjes gezet om te roken tijdens het wachten en dergelijke. Klanten parkeren hun fietsen en scooters nu tegen onze gevel aan. Als ik dan vraag of ze hierop willen letten volgt er een antwoord: Wij mogen hier parkeren het is een openbare weg. Wij mogen parkeren waar we willen.

    Ik vind dat persoonlijk niet. Als zij het terrasje weghalen kunnen zij hun klanten verzoeken daar te parkeren. Ik heb meerdere malen netjes aan het personeel gevraagd doch dringend rekening te houden met buren die hier wonen. Maar krijg alleen verwijten van – Je zeurt teveel – gesprek hebben we al gevoerd – het is vrij om te parkeren waar we willen en nee we willen ons terras niet weghalen om dat je dat als overlast ervaart.

    Tuurlijk vind ik dat mens zijn tweewielervoertuig mag plaatsen als men op bezoek komt. Maar die zijn geen bezoekers dit zijn klanten. Als ze bij ons portiek moeten zijn, natuurlijk plaats je voertuig maar lekker. Dat is vrij. En dat is OK.

    Er wordt mij verzocht mijn scooter niet voor hun deur te plaatsen omdat daar een tafel staat voor hun klanten en zij willen geen voertuigen voor hun gevel.
    Laatst stonden er zoveel fietsen en scooters op de stoep dat ik mijn scooter notabele niet voor mijn eigen huis kan plaatsen en een mevrouw met kinderwagen de straat op moest om er voorbij te komen.

    Is dit nou de werkwijze van de gemeente om dit zomaar toe te laten of doet de gemeente hierover een uitspraak. Ik woon hier al 17 jaar en sinds dat winkeltje er is, 5 jaar, is er overlast. Omdat ik de enige met een scooter ben, ben ik uiteraard ook de enige die hier last van heeft. Sta ik hier dan ook alleen voor is er een wet die de normen en waarden van bewoners verdedigt.

    Ik ben benieuwd.

    PS: de eigenaar spreekt hier niet anders over dan zijn personeel en klanten.
    Laatst kreeg ik bijna een handgemeen discussie hierover. Vrij parkeren roept iedereen- schijnbaar geldt dat alleen voor anderen want ik moet mijn scooter voor hun gevel weghalen.. Vreemde gemeenschap leven we in.. IKKE IKKE IKKE..

    Kan iemand mij vertellen wie er nou gelijk heeft en of hier nou niets tegen te doen valt.

  2. redactie
    |

    Beste Michel,

    als dit niet goed in onderling overleg op te lossen is -en daar lijkt het op- kun je bij de gemeente informeren naar het bestemmingsplan van je straat (buurt, wijk) en informeren of er een vergunning is om er detailhandel te vestigen. Ik mag aannemen dat het wel zo is, anders zou het bedrijf er al jaren illegaal zitten. Meestal stelt een gemeente nadrukkelijk eisen aan zaken als terrassen, parkeren, etc, zeker in een woonwijk. Kan best zijn dat het oogluikend wordt toegestaan dat er een bedrijf aan huis is, maar bij overlast wordt de zaak natuurlijk anders. Gewoon even het gemeentehuis binnenstappen, lijkt me!