» » Je wilt een eigen bedrijf starten. Mag je je overal vestigen?

Je wilt een eigen bedrijf starten. Mag je je overal vestigen?

Geplaatst in: Tips voor ondernemers | 0

Nee. Kunnen we kort over zijn. Je mag je absoluut niet zomaar overal vestigen, zelfs niet met een webwinkel! (komen we later op terug).

Of je je wel of niet ergens mag vestigen is aan veel regels gebonden. En eerlijk gezegd is dat maar goed ook, want als je net in een nieuwe wijk een aardig huis hebt gekocht, is het niet leuk als je buurman bedenkt dat zijn huis ook prima geschikt is als pizza-hut. En als je een bedrijf begint dat te maken heeft met aanvoer door vrachtwagens en met zaken als chemicaliën of veel geluid, is het natuurlijk ook niet zo raar dat je te maken krijgt met vestigingseisen.

Mag het wel, mag het niet?
Het lastige is dat die toestemming of weigering soms tot discussies kan leiden. Mag je een hondentrimsalon beginnen in een woonwijk? Het antwoord is niet eenduidig, want dat verschilt van gemeente tot gemeente (en van wijk tot wijk). Het beste advies dat we kunnen geven is dan ook: ga naar je gemeente, vertel van je plannen en vraag een schriftelijke toestemming.

Gewoon ergens beginnen met een kapsalon aan huis kan natuurlijk, maar wees dan niet verbaasd als er ineens een ambtenaar op de stoep staat omdat de buren hebben geklaagd over de vele aan- en afrijdende auto’s. Of over de geur van permanentjes in de tuin (en sorry hoor, maar gelijk hebben ze).

Een webwinkel dan?
Dat lijkt weinig kwaad te kunnen. Mis. Er was ooit (in 2011) een webwinkelier die zijn bedrijf vestigde op een bedrijventerrein. Weinig aan de hand zul je zeggen. Nou, helaas. De rechter oordeelde dat de webwinkelier eigenlijk een winkel had, een detailhandelszaak dus, en daarom in het daarvoor bestemde gebied moest zitten. Niet op een bedrijventerrein. Nou kun je op die uitspraak wel wat afdingen natuurlijk, maar het geeft maar aan hoe lastig het soms is om te bepalen waar je wel of niet mag zitten. Laat je daarom altijd goed informeren door de gemeente en vraag een schriftelijke bevestiging van hun oordeel.

Let op: schriftelijk!
Als een vriendelijke ambtenaar aan een loket zegt dat het wel goed is zo, kan zijn collega je zomaar de volgende maand een boze brief sturen. En dan heeft die vriendelijke meneer misschien een probleem, maar jij ook. Vraag -eis- dus altijd een schriftelijke bevestiging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *