Home » Ondernemersnieuws » startups » Je startup financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Je startup financieren: wat zijn de mogelijkheden?

Geplaatst in: financiën, startups

Veel ambitieuze ondernemers hebben ideeën en creativiteit genoeg om een succes te maken van hun startup – waar het echter vaak op vastloopt, is de financiering. Dit is ook niet zo gek; het opstarten van een onderneming kost simpelweg veel geld. De investering die je vooraf doet in je onderneming om zaken van de grond te krijgen, kun je vaak moet zelf ophoesten. Hier heb je hulp bij nodig. Maar wat zijn je mogelijkheden op dit gebied en welke keuzes kun je maken? Lees het in dit blog!

De bank

Bij een startup financiering denk je misschien wel als allereerst aan de bank. Hier sluit je immers ook een lening af wanneer je een huis wil kopen. Helaas is het verkrijgen van een lening voor je startup minder eenvoudig. De onzekere factoren rondom een startup-onderneming zijn voor veel banken te groot om direct een lening uit te geven. Toch hoef je de bank nog niet direct af te schrijven als optie wanneer je op zoek bent naar financiering voor je startup. Enkele banken schrijven namelijk een innovatielening uit die jou op weg helpt. Je kunt er ook voor kiezen om een borgstellingskrediet aan te vragen; dit geeft de bank extra zekerheid omdat de overheid voor een deel garant staat voor jouw onderneming. Uiteraard is een waterdicht financieringsplan noodzakelijk om via deze weg de eerste jaren van je startup te bekostigen – zorg dus dat je dit eerst op orde hebt.

De overheid

Voor het economische klimaat in Nederland is het belangrijk dat nieuwe bedrijven de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en bestaande bedrijven kunnen blijven innoveren. Om dit te stimuleren biedt de overheid diverse regelingen die startups en bedrijven in staat stellen ambities te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan de Vroege Fase Financiering (VFF) waarbij de overheid fungeert als investeerder gedurende de eerste fase waarin de pilot of het prototype wordt ontwikkeld. Veel investeerders zijn namelijk pas bereid in te stappen zodra deze fase afgerond is. Om startups het eerste zetje te geven, biedt de overheid daarom de VFF. Ook zijn er regelingen als tegemoetkoming voor R&D-werkzaamheden en zogenoemd innovatiekrediet om startups de middelen te bieden het hoofd boven water te houden voordat er omzet geboekt wordt.

Crowdfunding

Steeds meer startups kiezen voor financiering via crowdfunding. Investeerders die via crowdfundingplatformen bereid zijn te investeren in startups zijn doorgaans bereid meer risico te lopen dan bijvoorbeeld banken of de overheid. Dit betekent dat je als beginnend ondernemer snel de financiering kunt regelen die je nodig hebt. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om je crowdfundingactie op te zetten. Kies een algemeen platform of een niche-platform om je startup te promoten of maak gebruik van de nieuwste ontwikkeling: Initial Coin Offering (ICO). Deze vorm van financiering is gebaseerd op de blockchain – de technologie achter cryptocurrency – waarbij bedrijven geprogrammeerde crypto-tokens uitgeven om startups te financieren. Meer informatie over de mogelijkheden cryptovaluta vind je op https://anycoindirect.eu/nl.

Familie en vrienden

Zoek je de financiering van je startup liever dichter bij huis? Overweeg dan om je familie en vrienden te vragen om (een deel van) je financiering te regelen. De kans is groot dat je omgeving vertrouwen heeft in je idee en je graag ziet slagen. De bereidheid om jou geld te lenen om je droom waar te maken ligt dan ook aanzienlijk hoger dan onbekende investeerders. Toch schuilt er risico in deze vorm van startupfinanciering. Mocht er iets misgaan waardoor je startup flopt en je niet direct in staat bent je lening af te lossen bij je vrienden en familie, dan kan dit voor ongemakkelijke situaties en ruzies over geld zorgen. Overweeg daarom altijd je opties en kies voor de optie die het beste bij jou en je idee past.

Vergroot je kans van slagen

Voor welk type financiering je ook gaat, zorg ervoor dat je bedrijfsplan op orde is. Met een sterk plan verzorg je namelijk een zekere mate van vertrouwen en neem je eventuele twijfels bij je investeerders weg. Of het nu gaat om de overheid is, onbekende kapitaalschieters of je eigen familie, ze willen allemaal enige houvast en veiligheid als het aankomt op hun geld. Geef die verzekering in de vorm van een goed uitgewerkt financieel plan.

Ook is het verstandig om begeleiding te zoeken wanneer je voor dit vraagstuk staat met je startup. Veel ondernemers gingen je voor en er zijn voldoende partijen te vinden die startups zoals jij op dagelijkse basis ondersteunen. Schroom dus niet om hulp te vragen! Op die manier vergroot je je kansen en sta je er niet alleen voor.