Home » Ondernemersnieuws » algemeen » Je eigen buffetrestaurant beginnen: 5 tips

Je eigen buffetrestaurant beginnen: 5 tips

Geplaatst in: algemeen

Het concept all-you-can-eat is popular in Nederland. Het idee dat je de strijd met jezelf kunt aangaan om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen door voor een vast bedrag een avondje flink door te eten staat de zuinige Nederlander wel aan. Of het nu een breed concept is met voedsel uit velerlei culturen of een Chinees-Indonesisch buffet, voor een goede prijs komt het publiek het op z’n minst een keer uitproberen. Een buffetrestaurant is wel een iets andere tak van sport dan een regulier a-la-carte restaurant, en de opstart vergt dan ook wat bijzondere aandacht. Daarom geven we bij deze zes tips voor wat je nodig hebt wanneer je een buffetrestaurant wilt opstarten.

De juiste locatie

Cruciaal voor het slagen van jouw buffetrestaurant, is de keuze voor de juiste locatie. Een pand huren, kopen of bouwen is een aanzienlijke kostenpost waar je weloverwogen mee moet omgaan. Het all-you-can-eat concept is gestoeld op een vorm van massaproductie, want je maakt gerechten klaar in grote hoeveelheden. Dat maakt het rendabel. Daarom zoek je een locatie met veel ruimte waar je veel gasten tegelijkertijd kwijt kan. Daarnaast heb je, omdat je mikt op grote aantallen gasten, ook voldoende parkeerruimte nodig. Dit vind je doorgaans niet hartje stad, en dat geeft ook niet, want voor een goede deal is de Nederlander best bereid een stukje te reizen. Toch wil je wel de binding met een grotere stad houden, omdat daar het grootste deel van de doelgroep zit. Kijk daarom naar dorpen rondom een stad en de wegen die stad in- en uitwaarts gaan. Je hoeft niet per se in een dorpskern te zitten om gevonden te worden, langs een provinciale weg is ook een prima locatie voor een all-you-can-eat restaurant.

De juiste sfeer

Ook in een buffetrestaurant willen gasten een gezellige avond hebben. Daar moeten ze natuurlijk ten dele zelf voor zorgen, maar een aantrekkelijk en sfeervolle setting is daarbij wel van belang. Mensen komen niet terug naar een restaurant waarvan de sfeer ze niet aanspreekt. Zoek daarom naar een setting die past bij het thema van je buffetrestaurant. Serveer je Aziatisch voedsel, creëer dan ook een sfeer die daarbij past met de juiste verlichting en de juiste decoratie. Serveer je voedsel uit verschillende keukens, laat dat dan ook terugkomen in je interieur. Misschien kun je zelfs gaan voor een soort van food truck-setting in het buffetgedeelte. Als het er allemaal vrolijk en gevarieerd uitziet is dat wel iets wat mensen onthouden en doorvertellen aan andere potentiële gasten.

De juiste meubels

Bij het inrichten van je restaurant kies je ook je meubels met zorg. Deze moeten goed passen in de gekozen setting, anders gaat dit ten koste van de uitstraling van het restaurant. Maar dat is niet de enige voorwaarde. Gasten willen comfortabel kunnen dineren, dus je moet voor stoelen gaan die comfortabel zitten en tafels die iedereen aan de tafel voldoende persoonlijke ruimte geven. Hierbij hoef je niet te overdrijven, want in een buffetrestaurant hoef je geen bijgerechten op de tafel kwijt te kunnen.

De juiste apparatuur

De keuken van een buffetrestaurant moet ingericht op snelle productie op grote schaal. Er moet dus ruime kookgelegenheid zijn. Ook moet je snel veel afwas kunnen doen, want in een groot restaurant met veel gasten wordt veel afwas gegenereerd. Het buffetgedeelte zelf is natuurlijk van groot belang. Hier moet je ervoor zorgen dat het eten lang goed en eetbaar blijft. Dat betekent dat je apparatuur nodig hebt om warme gerechten ook warm te houden. Maar niet alles in een buffetrestaurant moet warm blijven om de Smaakpolitie te vriend te houden. Je biedt, in ieder geval als je je gasten echt wilt plezieren, ook desserts aan. Die wil je dan weer juist koud houden. Om ervoor te zorgen dat je ijs niet smelt en je slagroom niet inzakt heb je koelplaten voor horeca doeleinden nodig. Heb je ook live cooking? Dat moeten ook de rauwe ingrediënten die de gast op zijn bord kan verzamelen hiervoor goed gekoeld blijven. Hier komen doorgaans bakken met ijs bij kijken. Voor de live cooking zelf is een vaak, afhankelijk van het type voedsel, een grote bakplaat nodig en in het geval van een Aziatisch thema ook wokken.

Het juiste personeel

Bij een buffetrestaurant heeft het frontoffice personeel, dat in het restaurant zelf rondloopt, niet helemaal dezelfde taken als in a-la-carte restaurant. Er hoeven enkel bestellingen voor drinken opgenomen te worden, tenzij mensen dit ook nog eens zelf kunnen pakken bij het buffet. Verder is vooral van belang dat gebruikte tafels zo snel mogelijk afgeruimd, schoongemaakt en opnieuw gedekt worden, zodat de doorstroom optimaal kan zijn. De voornaamste eigenschap die je bij dit personeel zoekt is dus niet aandacht voor de klant, maar het vermogen om langdurig snel te kunnen werken en zelf te anticiperen op tafels die vrijkomen. Voor de keuken zoek je geen verfijnde chefs die van de details zijn, maar personeel dat om kan gaan met het produceren van grote hoeveelheden op een gestaag tempo.