Persoonlijk zien we allemaal graag ons vermogen groeien, maar ook als ondernemer is er de behoefte aan groei. Heb je zakelijk vermogen dat niet voor een ander doel, zoals het investeren in je onderneming, bedoeld is? Dan kun je overwegen om te investeren in cryptovaluta. Dat is een markt waarop met de juiste investering grote winsten te boeken zijn. We vertellen je er meer over. De ultieme informatiebron over de stand van zaken wat betreft cryptovaluta is Beste Bank.
Vergelijkbaar met aandelen
Hoezeer we er ons nu bewust van zijn of niet, onze munten worden beheerd door centrale banken, waardoor sterke koerswijzigingen vaak voorkomen kunnen worden. Dit is niet het geval met cryptovaluta. Hoewel dit in eerste instantie wel de bedoeling was, is cryptovaluta als niet erg succesvol gebleken als betaalmiddel. Het aantal organisaties dat die mogelijkheid biedt is zeer beperkt. Cryptovaluta is echter wel succesvol geworden als handelswaar en deze markt is dan ook springlevend. Dat heeft een aantal mensen buitengewoon rijk kunnen maken. In feite zijn crypto’s beter te vergelijken met aandelen dan met echt geld. Er kan in gehandeld worden zonder dat een tussenpersoon noodzakelijk is. Transacties worden vastgelegd in een soort database, die de blockchain genoemd wordt.
Weet wat je koopt
Er zijn veel verschillende crypto’s waar je uit kunt kiezen. Zonder je huiswerk te doen moet je geen investering maken. Cryptovaluta is immers gevoelig voor flinke koerswisselingen. Verlies is natuurlijk altijd een reële mogelijkheid, maar het kan helpen om je van tevoren te verdiepen in de geschiedenis en verwachte toekomst van de verschillende crypto’s. Naast hun eigen prestaties, is het ook belangrijk om te onthouden dat de cryptomarkt in zijn geheel sterk afhankelijk is van hoe dit Bitcoin het doet. Zorg dus dat je niet op het verkeerde moment investeert. Het is ook verstandig om in verschillende cryptomunten te investeren om de kans op verlies te beperken.
Een digitale portemonnee
Cash geld stop je in je portemonnee, de rest staat op de bank. Cryptovaluta is niet bijzonder populair bij ‘echte’ banken, maar je moet je virtuele cryptomunten natuurlijk wel ergens kunnen opslaan. Dit doe je in een online wallet, een soort van kruising tussen een portemonnee en een bankrekening. Het meest gangbare is een online portemonnee bij een crypto exchange. Waar het geld betreft, denk je bij het woord ‘exchange’ waarschijnlijk meteen aan een wisselkantoor. Dat is een crypto exchange dan ook. Je kunt er je euro’s inwisselen voor crypto’s en vice versa. Wanneer je een account maakt voor je online wallet, is de gewoonte dat eerst je bankrekeningnummer geverifieerd moet worden. Daarnaast moet je een uittreksel van Kamer van Koophandel kunnen aanleveren en kopieën van identiteitsbewijzen van bestuurders of aandeelhouders van je bedrijf. Wat handig is, is dat veel crypto exchanges je door middel van notificaties op de hoogte kunnen houden van belangrijke koerswijzigingen. Een fijn pluspunt van een online wallet, is dat je er direct uit kunt handelen.
Cryptovaluta en belasting
Cryptovaluta zijn als ondernemer niet gunstig om als betaalmiddel te gebruiken. Binnen de Europese Unie zijn ze namelijk vrijgesteld van BTW, waardoor je de BTW over zakelijke aankopen niet terug kunt vragen. Dat betekent dat je meer kwijt bent dan wanneer je met ‘echt’ geld betaalt. De handel in cryptovaluta is anoniem, maar dat betekent niet dat het niet als inkomsten of vermogen telt. Ook je cryptovaluta moet opgenomen worden in je belastingaangifte. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete.